Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Campania „Să învingem SIDA împreună!” va avea loc pe 21 mai

„Să învingem SIDA împreună!”. Este numele unei ample campanii care va începe în Republica Moldova la 21 mai. Vor avea loc flashmob-uri inedite, iar doritorii vor avea posibilitatea să facă gratuit testul pentru HIV, sifilis şi hepatita C.

Acţiunile sunt organizate cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA.

Duminică, de la ora 11:00 până la ora 16:00, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” vor fi instalate punctele medicale unde se vor efectua testele HIV, sifilis şi hepatita C.
 
În ziua de 21 mai vor fi comemoraţi toţi cei care au pierdut lupta cu viaţa, dar va fi transmis şi un gând bun persoanelor care trăiesc cu HIV. Organizatorii pregătesc un flashmob cum nu s-a mai văzut în Republica Moldova, numit „Focurile amintirii”.
 
Şi Ministerul Sănătăţii şi-a stabilit un obiectiv curajos: ca în următorii patru ani numărul cazurilor de hepatită virală şi ciroză să fie redus cu 50 la sută. Aceasta rezultă şi din Programul de Combatere a Hepatitelor Virale pentru perioada 2017 – 2021, aprobat de Guvern.
 
442 de milioane de lei au fost alocate pentru acest program. Banii vor fi cheltuiţi pentru asigurarea tratamentului bolnavilor în secţiile specializate, dotarea laboratoarelor din regiuni cu teste de diagnostic pentru determinarea markerilor hepatitelor virale B, C şi D şi pentru vaccinare. Până în 2019 ar urma să apară în Republica Moldova şi primul Registru de Hepatite Virale. La începutul anului, în ţară, erau peste 11 mii de persoane infectate cu HIV, dintre care trei mii au pierdut lupta cu boala.
Similare