Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Beneficiarii riscă să piardă ajutorul social dacă vor cheltui banii în alte scopuri

Felul în care beneficiarii ajutorului social cheltuie puţinii bani primiţi de la stat, va fi controlat cu atenţie. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a modificat Regulamentul privind plata acestui ajutor. Aşa-numitul audit al banilor va fi făcut de o comisie locală. Dacă se va descoperi că beneficiarii nu folosesc banii pentru necesităţi stricte, atunci nu vor rămâne fără ei.

Documentul reglementează mecanismul de implementare a acordului între beneficiar şi Direcţia asistenţă socială. Se vor crea comisii locale care îi vor vizită, periodic, pe cei care primesc bani de la stat. Oficialii spun că este nevoie de un astfel de control pentru că adesea banii nu sunt folosiţi aşa cum trebuie.

Beneficiarii îşi asumă obligaţia să utilizeze resursele financiare primite în folosul familiei, primordial pentru asigurarea cu produse alimentare, vestimentaţie, îngrijiri medicale şi şcolarizarea obligatorie a copiilor.
 
Tot pe seama comisiilor locale rămâne şi verificarea eligibilităţii beneficiarilor şi corectitudinii datelor în declaraţiile depuse pentru acordarea de indemnizaţii. O schimbare recent introdusă se referă la prelungirea acordării ajutorului social, care se va putea face şi prin telefon. Între timp, cererile incomplete vor fi acceptate pentru examinare, urmând că pe parcursul a cinci zile lucrătoare din momentul înregistrării să fie prezentate datele sau actele ce lipsesc.
Similare