SOCIAL

VIDEO. Avocatul copilului: Persoanele cu autism sunt ignorate de sistem

Numărul copiilor care suferă de autism creşte de la an la an. Doar câţiva dintre ei au parte de ajutorul specialiştilor. Asta pentru că orele de terapie sunt scumpe, iar reabilitarea cade doar pe umerii părinţilor. Statul nu oferă sprijin pentru că nu are politici în acest sens. Avocatul copilului a pus astăzi în discuţie această problemă, dar autorităţile responsabile nu au participat.

Problemele copiilor cu autism există doar pentru părinţii lor. Statul nu are niciun program naţional care să-i includă.

Părinţii copiilor cu astfel de probleme se adresează de obicei Asociaţiei SOS Autism. Cu ajutorul specialiştilor din acest centru, copiii reuşesc uşor, uşor să se integreze. Lunar, terapia costă peste 5 mii de lei, bani pe care nu toţi părinţii îi au.

Sistemul de sănătate, sistemul social şi cel educaţional nu prevăd nici până astăzi servicii pentru copiii cu autism. Medicii de familie nu sunt instruiţi pentru a putea pune un diagnostic în acest sens. Nu avem nici sistem de plăţi sociale pentru ca părinţii să poată acoperi unele cheltuieli. Iar dacă vorbim de şcoli, nu există un program educaţional adaptat necesităţilor acestor copii.

Autorităţile responsabile au lipsit astăzi de la discuţii, chiar dacă şi-au confimat prezenţa. Chiar şi aşa, Avocatul copilului spune că a primit câteva răspunsuri.

Elaborarea unor strategii ar dura ani. Avocatul copilului menţionează că unica soluţie este ca statul să cumpere servicii pentru copiii cu autism de la organizaţiile nenguvernamentale, singurele care se ocupă acum cu această problemă. În Republica Moldova, statisticile arată că sunt aproximativ 300 de persoane care suferă de autism. Neoficial însă, numărul acestora este mult mai mare.