SOCIAL

VIDEO. Anual, în grădiniţele din Chişinău sunt colectate ilegal peste 200 de milioane de lei

Practicile ilegale iau amploare în domeniul educaţiei. Anual, în grădiniţele din municipiul Chişinău sunt colectate, ilegal, de la părinţi, peste 200 de milioane de lei. Banii, în mare parte, sunt oferiţi drept ajutor material pentru conducerea şi personalul instituţiilor. ONG-urile trag un semnal de alarmă şi au lansat o campanie de informare şi un apel public în acest sens.

Potrivit asociaţiilor obşteşti, în ultima perioadă, în grădiniţele şi şcolile din Republica Moldova a aparut o diversificare, dar şi o majorare a taxelor informale colectate de la părinţi. Doar 20 la sută din bani sunt cheltuiţi potrivit necesităţilor instituţiilor de învăţământ. Restul sunt pentru salarizarea ilegală a paznicilor, bucătarilor, dar şi ... ajutor material pentru directori, vicedirectori şi cadre didactice.

„Primeşte părintele mesaj că e 1 septembrie şi am decis să strângem atâta. Sau s-a decis ca fondul grupei, clasei este de 150, 200, 300 sau 400 de lei. Situaţia cu primul meu copil, patru adjuncţi de directori primeau supliment din asociaţia părinţilor”, a declarat Ala Revenco, reprezentant al Asociaţiei Părinţi Solidari. 

„Ţi se impune, eşti şantajat şi ţi se spune deschis că poţi plăti oricare alte taxe, dar anume taxa pentru paznic eşti obligat să plăteşti. Asta se întâmplă în multe licee din sectoarele Centru şi Râşcani. A mai apărut aşa un fenomen, formarea de grupe particulare în gradiniţele publice. Aceasta este deja absolut inacceptabil”, a menţionat Olga Bâtcă, reprezentant al Asociaţiei CreDO.

Aceeaşi situaţie este şi în instituţiile de învăţământ universitar. Reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale au lansat un apel public de atenţionare pentru părinţi, Ministerul Educaţiei şi CNA privind colectările ilegale de bani. Totodată, în şcoli vor fi distribuite materiale informative despre crearea şi funcţionarea legală a asociaţiilor părinteşti.

Părinţii recunosc că achită taxe informale, lunar, în şcoli şi grădiniţe. Unii spun că ar fi gata să dea în continuare bani, dacă acest proces ar fi unul legal şi transparent.

Alţii sunt de părerea că asociaţiile părinteşti şi colectarea banilor în şcoli şi grădiniţe ar trebui interzise.

Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, în anul de studii 2016-2017, au fost depuse două plângeri anonime privind colectarea de taxe ilegale in grădiniţe şi câteva cazuri de percepere a banilor pentru susţinerea unor examene, în instituţii de învăţământ superior. Anul trecut, la examenele de bacalaureat din cadrul Liceului Teoretic „Elena Alistar” din Chişinău, observatorii centrului au cerut 2700 de euro de la doi elevi ca să le asigure susţinerea cu succes a examenelor.