Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. 85% din mierea produsă în Republica Moldova ajunge pe piaţa europeană

Subvenţii mai mari şi industrializarea sectorului apicol, asta îşi doresc apicultorii din Republica Moldova reuniţi astăzi la un Forum, organizat la Chişinău.

Octavian Iovu din Criuleni a decis în 2015 să-şi deschidă o afacere în apicultură. A cumpărat, împreună cu o rudă, 10 familii de albine, iar acum vrea să-şi extindă afacerea. Tânărul speră că va beneficia de ajutor din partea statului şi va putea, astfel, să ajungă la 100 de familii de albine.

Vasile Profir este apicultor la a doua generaţie. Bărbatul are 50 de familii de albine. Chiar dacă mierea sa este apreciată de consumatorii din mai multe ţări europene, apicultorul susţine că sectorul nu este suficient de dezvoltat. Iar una dintre provocări este crearea punctelor de colectare a mierii, cu perspectiva de export, astfel ca mierea să ajungă direct pe rafturile consumatorilor şi nu prin intermediari, care propun preţuri mult mai mici producătorilor.

O parte dintre solicitările apicultorilor au fost expuse în Planul Naţional de Dezvoltare a Apiculturii pentru anii 2018-2025.

Pentru a susţine apicultorii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a majorat în acest an subvenţiile alocate producătorilor din domeniu, valoarea acestora ajungând la 6 milioane de lei.

Apicultorii din România, unde ajunge cea mai mare cantitate din mierea produsă în Republica Moldova, susţin că sectorul are nevoie de modernizare, astfel şi preţul produsului va creşte.

În republica Moldova sunt înregistraţi oficial 6 mii de apicultori de la care sunt colectate, anual, circa 5 mii de tone de miere. 15 la sută din volumul total este consumat la nivel local, iar 85% este exportat. Din mierea care merge la export, 98% ajunge în ţările din Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franţa, Germania şi Spania.
Similare