SOCIAL

VIDEO. 800 de lucrători medicali au fost instruiţi în prevenirea şi tratamentul diabetului

Înţelege diabetul şi preia controlul. Acesta este mesajul unui proiect ce presupune prevenirea şi tratamentul eficace a diabetului zaharat în Republica Moldova.

300 de medici, 500 de asistenţi medicali şi câteva sute de pacienţi au fost instruiţi în acest sens. Valoarea programului este de 560 de mii de euro, bani oferiţi de Guvernul Republicii Cehe.

În raionul Briceni există aproape o mie de bolnavi de diabet zaharat. Doar în acest an, numărul lor a crescut cu peste 300 de pacienţi. Acolo au beneficiat de instruire 42 de asistente medicale şi 23 de medici de familie.

„Un medic de familie ar trebui să îi fie ca un prienten, zi cu zi să-l înveţe. Cum un pacient cu diabet zaharat să-şi ia insulina, cum o pune în seringă, unde, când şi cum să o administreze. Cum un pacient trebuie să-şi ia glicemie, de câte ori. Anterior, erau lămurite de endocrinolog, dar acum sunt chestii ce ţin de medicul de familie”, a spus Elvira Crudu, medic de familie, raionul Briceni.

„Noi am pregătit formatori, ei, la rândul lor, au instruit cadrele locale, asistenţii şi medicii de familie”, a menţionat Tamara Adaşan, director Asociaţia „Homecare”.

Odată cu medicii, au fost învăţaţi şi pacienţii cum să-şi uşureze viaţa chiar dacă suferă de această boală. Consumul de alimente sănătoase de cinci ori pe zi şi calcularea caloriilor este regula de aur pentru pacienţi.

În cadrul proiectului au fost ţinute lecţii pentru cadrele didactice şi studenţii din colegiile de medicină. Ajutorul medicilor din Cehia vine în contextul în care diabetul zaharat este o problemă care se răspândeşte cu repeziciune în toate ţările lumii.

„Noi avem expertiză, avem posibilităţi, cunoştinţe şi experienţă. De aceea, în cadrul proiectului de ajutor putem transmite experienţa în Republica Moldova”, a subliniat Jan Husak, consilier al Ambasadei Republicii Cehe.

„În programele de screening, noi depistăm un număr şi mai mare de pacienţi cu diabet sau cu risc de a face diabet zaharat. Pacienţii care sunt cu diabet zaharat au acces la toate tipurile de insulină gratuită, care sunt prescrise de medicul de familie”, a declarat viceministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, liliana Iaşan.

În Republica Moldova există peste 100 de mii de pacienţi ce suferă de diabet zaharat. Specialiştii susţin că, de fapt, numărul este cu mult mai mare. Datele ştiinţifice arată că la fiecare pacient, mai există alţi 2 care nu ştiu că sunt blonavi. La nivel mondial, sunt înregistraţi peste 400 de milioane de oameni care suferă de această maladie.