SOCIAL

VIDEO. 30 de medici din Republica Moldova au fost instruiţi în România şi Turcia

30 de medici ortopezi-traumatologi din Republica Moldova au fost instruiţi în România şi Turcia. Specialiştii au revenit acasă şi au făcut, deja, primele intervenţii chirurgicale.

La spitalul din Bălţi, două femei au primit proteze de şold, iar medicii îşi propun ca, până la sfârşitul anului, să opereze încă 63 de persoane.
 
Un accident casnic aproape că a lăsat-o imobilizată pe Maria Voitic. Femeia a fost operată ieri şi acum se simte mult mai bine.
 
Eugenia Borş suporta dureri cumplite. A tot bătut pe la uşile multor specialişti şi a făcut zeci de analize până a aflat că are nevoie de o proteză la şold.
 
Operaţiile şi protezele au fost plătite de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Valoarea unei astfel de proteze începe de la 38 de mii de lei, iar medicii sunt mulţumiţi de calitatea lor. Proteze asemănătoare sunt folosite şi în România, Franţa sau SUA.
 
Doi medici de la Spitalul Municipal Bălţi au beneficiat de o lună de instruire în clinici moderne din România şi Turcia. Astfel, bolnavii din nordul Republicii Moldova nu vor mai fi nevoiţi să se programeze pentru operaţii la specialiştii din Chişinău, ci vor merge la Bălţi.
 
Listele de aşteptare pentru proteze de şold şi genunchi sunt imense. Peste 12 mii de pacienţi ar avea nevoie de o astfel de intervenţie chirurgicală, dar numai 800 pot fi operaţi, anual. Tocmai de aceea s-a luat hotărârea instruirii specialiştilor în străinătate, astfel încât intervenţiile să se poată face şi în alte oraşe, nu numai în Chişinău. Conducerea Ministerului Sănătăţii şi-ar dori ca, în patru ani, toţi pacienţii de pe listele de aşteptare să fie operaţi.