SOCIAL

VIDEO. 25 de poliţişti de frontieră vor avea în misiune câte o cameră video portabilă

Camere video în punctele de trecere, camere şi la pieptul poliţiştilor de frontieră. Toată graniţa Republicii Moldova este live. După ce au lansat centrul de dispecerat care urmăreşte video toate punctele de trecere a frontierei, astăzi echipajele mobile au mai primit un accesoriu la echipament – o cameră video. Dispozitivul va fi folosit o perioadă în probă.

25 de poliţişti de frontieră au de astăzi o cameră video la piept. Sunt cei care patrulează zona verde de la graniţă şi cei care deseori sunt atacaţi, iar ulterior şi învinuiţi că nu au aplicat corect legea. O probă în buzunar vor fi camerele video instalate pe echipament. Acestea sunt conectate şi la staţia radio doar că vor fi pornite doar atunci când decide poliţistul de frontieră. 

Cei care le-au primit deja spun că nu puţine sunt cazurile în care aceste camere ar fi fost pur şi simplu necesare.

Cei de la poliţia de frontieră se gândesc să aplice aceste camere şi în direcţia de combatere a corupţiei la vamă. Cât de eficiente vor fi acestea atâta timp cât pot fi conectate şi deconectate la discreţia poliţistului, e greu de spus. Cert e că urmează o lună de zile de probă. 

„Când regulamentul va fi aporbat şi vor fi puse în funcţiune şi vom avea numărul necesar de camere portabile, după aceasta eu voi fi gata să vă răspund. Dar cel puţin imaginile capturate de aceste camere pot servi şi ca probe”, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari.

Deocamdată au doar 25 de camere dar ar mai putea pierde din ele. Ministrul de interne vrea ca o parte din ele să ajungă şi la poliţiştii din inspectorate. Practica nu e una nouă. Acum doi ani, inspectorii de la patrulare primeau o donaţie de camere. Ce s-a întâmplat cu ele, nu se mai ştie. 

„Este o tehnică care mai iese din funcţiune, o parte din ea a ieşit din funcţiune pentru că nu a fost o mentenanţă cuvenită, altă parte urmează s-o readucem în activitate ”, a menţionat ministrul de Interne Alexandru Jizdan.

Imaginile de pe camerele de la echipamentul poliţiei de frontieră vor fi stocate la dispeceratul de control, acolo unde specialiştii lucrează deja cu o tehnică nouă de monitorizare. Toate punctele de frontieră sunt urmărite video live pe mai multe ecrane, iar fiecare încălcare este semnalizată.

„Triunghiul galben, de exemplu este alte încălcări, asta înseamnă că nu ţin de competenţa noastră, adică am avut o vinietă expirată, situaţia dată este introdusă automat în sistem”, a explicat şeful serviciului dispecerat, Centrul Operaţional de Coordonare sergiu Chihai.

O cameră video portabilă costă în jur de 400 de euro. Pentru că autorităţile nu au bani pentru astfel de investiţii, aşteaptă ajutorul partenerilor externi.