SOCIAL

VIDEO. 18 persoane din Internatul de la Bădiceni locuiesc, acum, în case comunitare

Au părăsit internatul pentru a începe o viaţă nouă. 18 beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din satul Bădiceni, raionul Soroca, locuiesc în trei case comunitare, deschise cu sprijinul autorităţilor centrale, locale şi al Guvernului Cehiei. Serviciul reprezintă încă un pas spre incluziunea socială a persoanelor cu deficienţe mintale din Republica Moldova.

Aşa arată o zi din viaţa beneficiarilor casei comunitare din satul Zguriţa, raionul Drochia. Mihai este imobilizat în scaun cu rotile şi a locuit la Internatul Psihoneurologic din Bădiceni mai bine de 30 de ani. Acum s-a mutat în casa nouă, se implică în muncile casnice şi încearcă să se integreze în comunitate.

Aceeaşi soartă au alţi cinci beneficiari. Bărbaţii se ocupă mai mult de gradină, iar femeile trebăluiesc în bucătărie.

Când au ocazia, mai dau o mână de ajutor şi sătenilor şi astfel câştigă ceva bani.
 
În total, 18 beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni au fost plasaţi în trei case comunitare, două în satul Zguriţa, raionul Drochia, şi una în satul Bădiceni, raionul Soroca.
 
Locuitorii din casele comunitare beneficiază de servicii de îngrijire specializată din partea unor echipe de sprijin, care îi ajută să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte abilităţile, astfel încât să se integreze mai uşor în societate. 
 
În Internatul Psihoneurologic din satul Bădiceni se află 400 de beneficiari. În urma procesului de dezinstituţionalizare, în următorii ani mulţi dintre ei urmează să fie plasaţi în case comunitare.
 
Scopul serviciului este de a asista persoanele cu dizabilităţi mintale să obţină cât mai multă autonomie şi să se integreze cât mai repede în societate. Serviciul social este unul pilot în Republica Moldova şi a fost creat de Ministerul Muncii în parteneriat cu autorităţile publice locale.