Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Viaţa şi muzica lui Ştefan Petrache

Unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti ai poporului, Ştefan Petrache, s-a născut în 1949 în satul Vânători, raionul Nisporeni. A absolvit şcoala de muzică, apoi Colegiul Ştefan Neaga şi Institutul de arte "Gavriil Muzicescu".

Vocea lui Ştefan Petrache a intrat în casele oamenilor la sfârşitul anilor '60, când formaţia "Noroc" se bucura de o popularitate imensă. La nici 20 de ani, tânărul interpret ridica lumea în picioare.
 
Printre primele melodii înregistrate de Ştefan Petrache se numără: Eu vin, Adevarul şi În august.
 
Versurile lui Mihai Eminescu au fost cântate cel mai mult de Ştefan Petrache. Acesta a redat, pe note muzicale, cu emotie şi sensibilitate versurile marelui poet.
 
Între 1982 şi 1987 a condus formaţia Plai, înregistrând alte melodii ce au rămas în inimile oamenilor. Chemarea casei părinteşti şi Blestem . ar fi doar două dintre ele.
 
A petrecut pe scenă şi în turnee mai bine de 30 de ani. Ştefan Petrache a fost şi solist al filarmonicii din Doneţc, Ucraina, dar şi a formaţiunii "Piushie Ghitari", din Rusia. A fost şi scriitor dar o parte din poeziile sale au devenit cunoscute, datorită cântecelor.

Petrache a fost Laureat al concursului Unional al interpreţilor de estradă, Moscova, 1970.

Tot el a pimit şi titlul de artist emerit, artist al poporului, medalia Meritul Civic şi Ordinul Gloria Muncii. În 2019, interpretului i-a fost înmânat Ordinul Recunoştinţei, din partea Centrului Creştin de Cultură şi Spiritualitate Românească, distincţie oferită de Biserica Ortodoxă Română.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI