Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veşti bune pentru cetăţenii români: Alocaţiile pentru copii ar putea fi dublate înainte de 1 august

Parlamentarii români au respins noul termen cerut de Guvernul României pentru aplicarea legii adoptate la sfârşitul anului trecut. În timp ce social-democraţii spun că există bani de majorări, inclusiv de pensii, liberalii cer insistent impozitarea pensiilor speciale.

Deşi legea care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptată de Parlament la sfârşitul anului trecut, termenul pentru intrarea în vigoare a fost modificat de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă până la 1 august. 

Premierul susţine că ar fi nevoie de peste 7 miliarde de lei anul, sumă de care Guvernul nu dispune în acest moment. Social-democraţii susţin că au găsit sursa de finanţare.

Sumele ar urma să ajungă la 600 de lei pe lună pentru copiii de până în 2 ani şi cei cu handicap, iar ceilalţi ar urma să primească 300 de lei pe luna până la împlinirea vârstei de 18 ani. Analiştii susţin că măsura ar creşte deficitul bugetar, iar bugetul de stat este deja afectat de pandemia de coronavirus.

Proiectul de lege adoptat de parlament nu dublează automat alocaţiile de stat. Documentul va ajunge pe masa preşedintelui şi trebuie promulgat. Şeful statului are şi varianta să întoarcă legea la Parlament sau să o conteste la CCR.

Similare
RECOMANDĂRI