Veste bună pentru locuitorii din Ştefan Vodă. Va fi extinsă şi modernizată reţeaua de iluminat stradal
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Veste bună pentru locuitorii din Ştefan Vodă. Va fi extinsă şi modernizată reţeaua de iluminat stradal

Până la 31 martie 2021, în satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, va fi extinsă şi modernizată reţeaua de iluminat stradal. Aceasta prevede un acord semnat de consiliul local şi Corporaţia Nordică de Mediu (NEFCO).

Potrivit Infotag, acesta este primul proiect de eficienţă energetică finanţat de organizaţie în R. Moldova. Suma totală a investiţiilor în proiect este de 125 mii euro, dintre care circa 112 mii sunt oferiţi prin creditul NEFCO, iar circa 13 mii euro reprezintă contribuţia autorităţilor locale.

Proiectul implementat va avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de CO2 şi înlocuirea lămpilor de mercur utilizate în prezent cu alternative ecologice. De asemenea, proiectul va duce la îmbunătăţirea iluminării şi a siguranţei traficului pentru locuitorii satului. În plus, proiectul va genera economii pentru consiliul local datorită iluminării cu LED-uri eficiente din punct de vedere energetic. Se estimează că consumul de energie electrică va scădea cu aproximativ 50 mii kWh pe an, chiar dacă reţeaua de iluminat se va extinde, deoarece noile lămpi care urmează să fie instalate sunt de 10 ori mai eficiente.

"Graţie sprijinului financiar al NEFCO, în localitate vor fi instalaţi 11 km de sistem de iluminat stradal. În numele comunităţii noastre, sunt recunoscător NEFCO şi îmi doresc ca experienţa noastră să fie un exemplu bun pentru alte comunităţi care caută finanţare accesibilă şi sunt dispuse să facă o schimbare durabilă în calea lor de dezvoltare", a declarat după semnarea acordului de împrumut primarul Nicolae Tudoreanu.

Programul de finanţare NEFCO "Credite pentru Conservarea Energiei" a fost lansat în R. Moldova în anul 2019 pentru a finanţa investiţiile în măsuri de eficienţă energetică pentru clădirile sociale precum grădiniţele, şcolile, spitalele, şi iluminatul stradal.

Acordul-cadru dintre NEFCO şi Republica Moldova, care recunoaşte NEFCO în calitate de instituţie financiară internaţională în R. Moldova şi îi permite să finanţeze proiecte publice de eficienţă energetică şi energie regenerabilă, a fost semnat în iunie 2017.

Din 2010, NEFCO a finanţat peste 80 de proiecte prin Fondul ESC în afara R. Moldova. Printre acestea, 25 de proiecte de iluminat stradal au fost implementate în Ucraina, soldând în economii anuale de energie electrică de 17.000 MWh şi, prin urmare, în economii ale costurilor anuale de 8,5 milioane EUR.

NEFCO este o instituţie financiară internaţională, înfiinţată în 1990 de Danemarca, Islanda, Norvegia, Finlanda şi Suedia cu scopul de a promova creşterea economică şi protecţia mediului.
Similare
RECOMANDĂRI