Vaporii de vopsea provoacă anual 10-15 cazuri de intoxicaţii, inclusiv în rândul copiilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vaporii de vopsea provoacă anual 10-15 cazuri de intoxicaţii, inclusiv în rândul copiilor

Anual, în Republica Moldova se înregistrează 10-15 cazuri de intoxicaţii cu vapori de vopsea. În perioada anilor 2016-2020, au avut loc peste 70 de astfel de intoxicaţii, dintre care 14 -20% copii, în cazul cărora nu se exclude plumbul în calitate de factor etiologic, cu potenţial risc asupra sănătăţii umane.

 Anul curent, au fost raportate 7 cazuri de intoxicaţii provocate cu vapori de vopsea, inclusiv a fost afectat un copil. Datele sunt prezentate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul Săptămânii internaţionale de prevenire a intoxicaţiilor cu plumb, marcată în perioada 24-30 octombrie, transmite IPN.

Republica Moldova este una din ţările în care nu se prevede controlul obligatoriu din punct de vedere juridic asupra producţiei, importului, vânzării şi utilizării vopselelor cu plumb şi a materialelor de acoperire similare. Dar, în viitorul apropiat, se preconizează aprobarea Regulamentului sanitar pentru limitarea plumbului în vopsele şi materialele de acoperire similare, elaborat de către ANSP în comun cu autorităţile cointeresate în acest domeniu, precizează un comunicat de presă al instituţiei.

În această săptămână, au loc activităţi de conştientizare a necesităţii eliminării globale a vopselelor cu plumb prin intermediul măsurilor de reglementare. În pofida faptului că există o recunoaştere largă a efectelor nocive ale plumbului şi multe ţări au luat măsuri de reglementare a plumbului în vopsele şi materiale de acoperire similare, expunerea la plumb, în special a copiilor, rămâne o preocupare cheie pentru furnizorii de servicii medicale şi specialiştii din domeniul sănătăţii publice din întreaga lume.

Similare
RECOMANDĂRI