Vama va gestiona mai eficient fluxul de transport auto la frontieră
Sursa foto:customs.gov.md Vizualizari:

Vama va gestiona mai eficient fluxul de transport auto la frontieră

Serviciul Vamal cu suportul Programului USAID Reforme structurale în Moldova (Programul USAID), a demarat proiectul de dezvoltare a Sistemului de gestionare a fluxului de transport auto la frontieră.

Pentru o mai bună implementare, o delegaţie a Vămii, în comun cu reprezentanţi ai Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor (AITA), au analizat modul de funcţionare a acestuia în cadrul unei vizite de studiu în Estonia, desfăşurată săptămâna trecută. Deplasarea se înscrie în Memorandumul de Înţelegere încheiat recent între Serviciul Vamal şi Programul USAID.

În cadrul vizitelor şi şedinţelor de documentare, care au avut loc în trei posturi vamale estoniene diferite, reprezentanţii Serviciului Vamal s-au familiarizat cu experienţa statului european în dezvoltarea noului mecanism de facilitare, aplicat în mai multe ţări. Astfel, sistemul va oferi transportatorilor de mărfuri posibilitatea să îşi planifice în prealabil timpul de traversare a frontierei, printr-o aplicaţie online adaptată oricărui dispozitiv: calculator, tabletă sau telefon mobil.

În acest fel, autoritatea vamală urmăreşte decongestionarea, fluidizarea şi simplificarea trecerii frontierei de stat de către toate mijloacele de transport implicate în comerţul extern. Programul USAID va sprijini Serviciul Vamal în eforturile sale, oferind suport în procesul de dezvoltare şi implementare a noului sistem informatic.

La prima etapă, acesta ar urma să fie aplicat, în regim de testare, la postul vamal ”Sculeni”, dat fiind faptul că nivelul fluxului de autocamioane prin acest post este într-o creştere constantă.

Similare
RECOMANDĂRI