Vaccinul contra Papilomavirus uman ar putea să fie introdus în Calendarul naţional de imunizări
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

Vaccinul contra Papilomavirus uman ar putea să fie introdus în Calendarul naţional de imunizări

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale supune dezbaterilor publice proiectul care prevede introducerea vaccinului contra Papilomavirus uman în Calendarul naţional de imunizări din 2019. Acesta va fi promovat în calitate de vaccin obligatoriu, transmite IPN.

În Republica Moldova cancerul de col uterin este una din formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer în rândul femeilor. Maladia ocupă locul trei printre cancerele la femei.

Practic în Republica Moldova zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză. Peste 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tipurile oncogene a Papilomavirusului uman (HPV).

Autorităţile din sănătate au anunţat anterior despre procurarea a 40 de mii de doze de vaccin, cu 4,5 dolari doza, pentru a continua în 2019 campania de vaccinare a fetelor împotriva virusului papiloma uman. Vaccinul tetravalent Gardasil este produs de compania Merck din SUA. Grupul ţintă în 2019 vor fi fetele care au împlinit vârsta de 10 ani, născute în anul 2009. Vaccinarea va fi gratuită.

Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin, a doua doză fiind administrată la nu mai puţin de 6 luni de la prima doză. Vaccinul previne infecţia cu tulpinile HPV înalt oncogene 16 şi 18, care determină 70-90%  din cazurile de cancer de col uterin şi tulpinile 6 şi 11, care provoacă 90% din verucile genitale. Adiţional, vaccinul dat generează o imunitate încrucişată, pentru cancerele provocate tulpinile HPV 31, 33 şi 45, ce reprezintă alte 13% din cancere şi oferă protecţie şi pentru bărbaţi.
Similare
RECOMANDĂRI