SOCIAL

Utilizaţi antibioticele cu grijă! Este îndemnul autorităţilor, care semnalează că, în ultimii ani, administrarea abuzivă şi necumpătată a antibioticelor a luat amploare

Utilizaţi antibioticele cu grijă! Este îndemnul autorităţilor, care semnalează că în ultimii ani, administrarea abuzivă şi necumpătată a antibioticelor a luat amploare. Acest fenomen se răspândeşte mai ales pe fondul pandemiei de COVID-19. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că administrarea greşită a antibioticelor, complică tratatarea pacienţilor de alte boli.

Ministerul Sănătăţii îndeamnă populaţia să folosească antibiotice doar în cazuri excepţionale.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: "COVID-19 este cauzat de un virus, nu este o bacterie şi prin urmare antibioticele nu trebuie utilizate pentru prevenirea sau tratarea infecţiilor antivirale. Cu excepţia acelor cazuri când sunt prezente şi infecţii bacteriene".

Potrivit autorităţilor, antibioticele dăunează organismului uman pentru că îl fac mai rezistent la aceste preparate. 

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: "Constau în formarea unor tulpini de microorganisme rezistente la antibiotice care pot crea probleme în tratarea pacienţilor cu alte boli, cauzând diferite complicaţii şi chiar decese".

Specialiştii spun că persoanele rezistente la antibiotice nu pot fi tratate de unele boli infecţioase şi nici nu li se pot face transplant de organe sau chimioterapie. Autorităţile au precizat că utilizarea abuzivă a antibioticelor se înregistrează şi în medicina veterinară.

VLADISLAV COTICI, şef, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor: "Utilizarea abuzivă a microbienilor la animale poate duce la rezestenţă şi efecte asupra sănătăţii umane. Pe lângă riscurile descrise, aceasta duce şi la costuri mai mari pentru crescătorii de animale, dar şi producţie scăzută de lapte, adaos în greutate".
 
Autorităţile spun că există soluţii pentru reducerea administrării frecvente a antibioticelor.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: "Administraţi antibioticele doar când aveţi prescrierea medicului. Treceţi tot tratamentul care v-a fost prescris, chiar dacă vă simţiţi mai bine. Nu utilizaţi tratamentul care v-a fost prescris anterior, nu recomandaţi tratamentul şi altor persoane".

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 10 la sută din numărul total de medicamente administrate de basarabeni, sunt antibiotice. Autorităţile de la Chişinău vor să informeze cât mai bine oamenii despre efectele nocive ale acestor preparate, mai ales în perioada 18-24 noiembrie, când e marcată Săptămâna mondială de conştientizare a rezistenţei la antibiotice. Ministerul Sănătăţii a anunţat că va organiza o amplă campanie de informare cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.