Utilaj performant pentru Unitatea de terapie intensivă a Institutului de Cardiologie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Utilaj performant pentru Unitatea de terapie intensivă a Institutului de Cardiologie

Peste 1000 de pacienţi au trecut prin Unitatea de terapie intensivă a Institutului de Cardiologie, dotată, acum un an, cu utilaj performant în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, susţinut de Guvernul Japoniei. Ambasadorul Japoniei, Masanobu Yoshii, a participat, astăzi, la o prezentare oficială a echipamentului.

Valoarea grantului oferit de către Guvernul Japoniei este 82 de mii de dolari, bani folosiţi pentru procurarea de monitoare pentru monitorizarea funcţiilor vitale, pompe de infuzie, paturi multifuncţionale, un monitor central şi un ecocardiograf portabil. Excelenţa Sa, Masanobu Yoshii, a remarcat că este esenţial ca cetăţenii să fie asiguraţi cu servicii publice de înaltă calitate, în special în sectorul educaţiei şi ocrotirii sănătăţii. „Îmbunătăţirea echipamentelor medicale este un proces costisitor, dar ştim că nimic nu este mai scump decât sănătatea”, a spus Masanobu Yoshii.

Potrivit lui Aurel Grosu, şeful Clinicii Cardiologie de urgenţă, a Institutului de Cardiologie, utilajul contribuie la creşterea performanţelor medicale şi calităţii actului medical. Potrivit medicului, cele 12 paturi multifuncţionale achiziţionate corespund cerinţelor de îngrijire a unui bolnav cardiovascular. Aurel Grosu a mai spus că electrocardiograful mobil, care l-a înlocuit pe cel învechit şi nefuncţionabil, permite examinarea bolnavului chiar în primele ore de la momentul spitalizării, pentru o diagnosticare corectă şi selectarea tratamentului necesar.

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gîlca, a menţionat echipamentele sunt de cea mai bună calitate – „calitate japoneză care este adusă în spitalele din Republica Moldova”. „Suportul oferit Institutului Cardiologic este esenţial pentru oameni şi instituţie”, a declarat oficialul.

Programul „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. În perioada 2008-2019, 58 de proiecte în domeniile sănătăţii publice şi educaţiei şcolare şi preşcolare au primit finanţare nerambursabilă. Dintre acestea, 80% – în sănătate.
Similare
RECOMANDĂRI