Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unul din trei medici din Republica Moldova are vârsta de pensionare

Unul din trei medici din Republica Moldova are vârsta de pensionare. Statisticile arată că din peste zece mii de specialişti, aproximativ trei mii sunt pensionari. Iar absolvenţii Universităţii de Medicină nu se grăbesc să se angajeze în spitale. Anual, sute de cadre medicale părăsesc Republica Moldova, în căutarea salariilor mai mari. Cei mai mulţi dintre ei aleg România.

Din cauza exodului de cadre, la Spitalul Raional Străşeni lipsesc şase medici. Tinerii specialiştii refuză să se angajeze, din cauza salariilor mici. Aşa că în instituţia medicală au ajuns să lucreze, practic, doar medicii pensionari.
 
„Pediatru de exemplu nu avem la moment. E în concediu de maternitate. Facem faţă cu pensionarii. La urologie tot avem nevoie. Cardiolog în momentul de faţă nu este în secţia consultativă. O mare parte din lucrători, tineri specialişti, dar şi cu stagiu pleacă în România, în ţara vecină, pe motiv că este mai prestigios, au un salariu mai mare pentru o viaţa mai decentă”, a spus Ioana Şoimu, vice-director al Spitalului raional din Străşeni.
 
Aceeaşi situaţie este şi la Centrul de Sănătate Străşeni.
 
„Activez în Centrul de Sănătate Străşeni deja de 45 de ani. Funcţia mea este de şef adjunct, dar profesia mea este medic pediatru. În prezent, vreo 40% din medici sunt de vârsta de pensie şi activează permanent la medicina primară”, a precizat Nicolae Pocinoc, şef adjunct al Centrului de Sănătate Străşeni.
 
Ludmila Sandu este medic de familie de 41 de ani. S-a pensionat acum nouă ani dar şi-a continuat activitatea.
 
„E clar că  pensiile nu sunt aşa mari ca să putem exista noi aşa cum vrem. Mai activăm, mai avem puteri. Dacă va fi nevoie, vin specialişti tineri, noi plecăm”, susţine Ludmila Sandu, medic de familie.
 
Lipsa medicilor pune în pericol viaţa pacienţilor. Oamenii spun că sunt nevoiţi să aştepte câteva oare, pentru a fi consultaţi de un specialist.

„Poţi să mori de două ori, până ajungi la medic. Şi lecuirea nu-i cine ştie ce. Leacurile, îmi pare că, sunt contrafăcute”.
 
„Rânduri sunt ca şi la Chişinău. E aceeaşi problemă în toate spitalele Moldovei. Se duc după o viaţa mai bună peste hotare, din această cauză este lipsă de medici şi rămân aceştia în vârstă care deja nu pot pleca”.
 
„Sunt zile când stau foarte mult în rând şi până ajungem... E obositor”.
 
„Problema cu medicii există şi cred că o să existe, dacă toţi aceşti tineri pleacă pentru că salariu e mizer. Când va fi un viitor mai bun pentru Moldova vor rămâne acasă”.
 
Statisticile arată că, anul trecut, doar 10 medici cu vârsta de până la 30 de ani s-au angajat în unităţile sanitare din satele Republicii Moldova. De asemenea, anul trecut, din sistem au plecat peste 670 de asistente medicale.
Similare
RECOMANDĂRI