SOCIAL

Universităţile din Republica Moldova sunt libere să aleagă în ce mod se vor desfăşura examenele

În plină criză epidemiologică, universităţile din Republica Moldova sunt libere să aleagă în ce mod se vor desfăşura examenele şi susţinerea tezelor de licenţă şi de masterat. În acest sens, instrumentele digitale vor veni în ajutorul profesorilor şi studenţilor pentru a finaliza, cu succes, anul de studii 2019-2020.

Odată cu întreruperea studiilor desfăşurate în sălile de curs sau laboratoare, UTM a continuat instruirea studenţilor prin intermediul mai multor platforme online, printr-o strategie informaţională bine pusă la punct. Practică ce va fi implementată de universitate şi în ceea ce priveşte susţinerea examenelor.

„Fiecare facultate va decide ce platformă va utiliza, va decide cum va avea loc procesul de examene, spre exemplu care şi la instruirea tradiţională avea loc prin intermediul testelor, deci se va face cu teste, dar pe online, avem examene care se susţineau oral, se vor face de asemenea oral, doar că prin intermediul aceloraşi platforme, se va lua decizia cum se va face fiecare examen”, a spus DINU ŢURCANU, prorector, UTM.

Se vor găsi soluţii de susţinere a examenelor şi pentru studenţii care nu au acces la internet.

„Unii studenţi ne-au raportat şi faptul că nu au avut posibilitate sau nu au avut instrumente să se conecteze sau spre exemplu acces la reţeaua publică internet ca să se conecteze la aceste instrumente online, am luat decizii separate şi pentru ei, ne vor informa în termen şi se va decide cum va avea loc procesul de examinare pentru ei, vor fi informaţi suplimentar”, a precizat DINU ŢURCANU, prorector, UTM.

Fiecare facultate de la Universitatea Tehnică a Moldovei, în funcţie de specificul său, va decide ce instrumente online va utiliza în pregătirea şi susţinerea tezelor de licenţă şi de masterat. Metodologia a rămas aceeaşi, susţine prorectorul UTM.

„Avem raportări ale susţinerii tezelor de licenţă se fac la 30 la sută, la 70 la sută şi la 100 de procente, atunci când studentul absolvent se conectează prin intermediul unui instrument online, îşi prezintă spre exemplu 30 la sută din teza de licenţă, e aceeaşi comisie ca şi comisia de susţinere finală, e aceeaşi susţinere finală la care participă şi colegii lui, îi adresează întrebări, conducătorul îi spune ce ar fi bine să modific aceste teze de licenţă prin sistemul anti-plagiat”, a spus DINU ŢURCANU, prorector, UTM.

Dacă în anii precedenţi, la Universitatea de Stat a Moldovei evaluarea finală pentru studenţii absolvenţi consta în susţinerea a cel puţin o probă de examinare şi apoi prezentarea tezei de licenţă sau de masterat, în acest an, din cauza pandemiei, se va recurge la alte metode.

„Evident că trebuie să găsim modalităţile potrivite pentru a nu supune riscului studenţii şi profesorii noştri, din aceste considerente evaluarea finală va fi realizată doar prin susţinerea tezei de licenţă dacă e vorba de ciclul I stduii superioare de licenţă şi prin susţinerea tezei de master. Se schimbă modalitatea de susţinere. Şi la licenţă, şi la master tezele se vor susţine online”, a declarat OTILIA DANDARA, prorector, USM.

Ceilalţi studenţi de la USM nu vor susţine examene, iar evaluarea finală va însuma notele acumulate pe parcursul semestrului de studii.

„În cazul studenţilor din anii mai mici, cei care au nevoie de promovare, noi îi vom promova în anii următori de studii în baza mediei, notei medii obţinute, ca rezultat al realizării evaluărilor curente, a celor două testări, care au fost obligatorii, una am realizat-o în sălile de curs, una în perioada pandemică online şi produsele lucrului individual”, a spus OTILIA DANDARA, prorector, USM.

Senatele universităţilor din Republica Moldova sunt libere să aleagă forma de desfăşurare a examenelor, dar şi de susţinere a tezelor de absolvire.