Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Universităţile din Republica Moldova au publicat astăzi rezultatele preliminare ale concursului de dosare pentru admitere

Universităţile din Republica Moldova au publicat astăzi rezultatele preliminare ale concursului de dosare pentru admitere. Listele candidaţilor admişi au fost publicate online aşa că în curtea universităţilor nu a mai fost aglomeraţie ca în alţi ani. Cele mai mari universităţi şi-au completat locurile disponibile, iar de mâine, cei acceptaţi sunt aşteptaţi să depună actele în original.

În acest an, Universitatea Tehnică a Moldovei a oferit pentru ciclul de licenţă 1 357 de locuri bugetare cu frecvenţă la zi şi frecvenţă redusă. Alte aproape 600 de locuri au fost disponibile pentru studii de masterat. În total, instituţia a recepţionat 2 700 de dosare, iar locurile cu bursă au fost completate sută la sută. Fireşte, marea bătălie s-a dat pentru cele mai populare specialităţi.

RADU MELNIC, preşedintele Comisiei de Admitere, UTM: „Din domeniul TIC care acum este în vogă, am avut şi 7,8,9 pe un loc. Avem designetul interior unde sunt 9-10 pe un loc. Avem arhitectura care sunt 5-6 pe un loc, avem ingineria în transporturi care iarăşi concursul e mare, 3 persoane pe un loc”.

În curţile universităţilor a lipsit agitaţia de altă dată, când se anunţau rezultatele. Acum, listele cu candidaţii admişi au fost afişate doar online.

RADU MELNIC, preşedintele Comisiei de Admitere, UTM: „Sunt on line, dar studenţii ştiu că avem un call centru şi pot suna şi noi le zicem pe ce poziţie au fost înmatriculaţi”.

Rezultatele nu sunt definitive, întrucât studenţii pot depune dosarele la mai multe universităţi. Decizia finală se confirmă abia prin depunerea actelor în original, perioadă care începe mâine şi va dura până la începutul săptămânii viitoare.

La Universitatea de Stat din Moldova planul de admitere pentru acest an de studii a fost de 820 de locuri pentru studii de licenţă şi 725 de locuri pentru studii de masterat.

SINCRON OTILIA DANDARA, prorector pentru activitatea didactică, USM
876 00:37-00:46 La momentul actual putem spune că toate sunt acoperite, dar sunt acoperite doar cu intenţia candidaţilor. MUSCA 1:50-2:03 Cele mai solicitate au fost specisalităţile din domeniul ştiinţelor economice, drept, IT, psihologie, jurnalism, limbi străine.

BETA
Universitatea de Medicină şi Farmacie a oferit în acest an 1000 de locuri pentru studii de licenţă, dintre care jumătate cu bursă. Cel mai aprig concurs pentru ocuparea locurilor bugetare s-a dat la specialităţile stomatologie – 43 de candidaţi pentru un loc, şi farmacie, unde au concurat 13 candidaţi pentru un loc. Alte specialităţi solicitate au fost asistenţa medicală generală şi optometria. Majotitatea universităţilor vor anunţa rezultatele finale pe 12 august, iar în cazul neacoperirii tuturor locurilor, va fi organizat şi turul doi de admitere, în care vor putea accede şi cei care au susţinut sesiunea repetată a examenului de bacalaureat.
Similare
RECOMANDĂRI