SOCIAL

Unirea din 1859 rămâne vie în memoria românilor

1859. A fost anul în care românii au făcut primul pas spre unirea într-un singur stat. Alexandru Ioan Cuza a devenit atunci domnitorul celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, chiar dacă marile imperii ale acelor vremuri se împotriveau acestui act.

Evenimentul de acum 162 de ani a fost celebrat astăzi cu restricţii din cauza pandemiei. La Iaşi nu au mai fost ceremonii grandioase ca în alţi ani.
Zeci de oameni s-au adunat în principala piaţă a oraşului unde au protestat, cerând autorităţilor să grăbească realizarea unor proiecte de infrastructură, menite să-i apropie mai mult pe românii din Republica Moldova şi România. Ei au cerut să fie construită cât mai curând Autostrada A8, numită şi autostrada Unirii, proiect început cu aproape doi ani în urmă.

Autostrada urmează să facă legătura între oraşele Târgu-Mureş, Iaşi şi Ungheni. În afară de protestele de la Iaşi, organizate oricum în spirit de sărbătoare, evenimentul a fost marcat şi în alte oraşe ale României. În Piaţa Unirii din Focşani, au cântat ansambluri folclorice şi au defilat militari.

În Piaţa Unirii din Focşani, sarbatoarea a inceput cu un minirecital sustinut de ansamblul folcloric Tara Vrancei si Maria Murgoci. Au defilat apoi militarii din garnizoana Focsani.
LUDOVIC ORBAN preşedintele Camerei Deputaţilor: Cea mai preţioasă lecţie a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unităţii şi a solidarităţii, atât de frumos exprimată în imnul Unirii Principatelor: "eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate!".

Iar premierul Florin Câţu a scris pe pagina de Facebook a guvernului că "Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza ne aminteşte că puterea de a ne îndeplini obiectivele, ca naţiune, stă în unitatea noastră".

Anul acesta nu s-a mai prins nimeni in hora unirii din cauza pandemiei.