SOCIAL

Unii refugiaţii ucraineni rămaşi în Republica Moldova au început să-şi caute un loc de muncă

Unii refugiaţii ucraineni rămaşi în Republica Moldova au început să-şi caute un loc de muncă. Reprezentanţii Agenţiei Pentru Ocuparea Forţei de Muncă au primit deja solicitări. Potrivit autorităţilor, sunt disponibile peste 9400 de locuri de muncă în diverse domenii - industria textilă, HoReCa sau în transporturi.

Din cele peste 9400 de locuri de muncă vacante, 3800 sunt în Chişinău. Pentru refugiaţii ucraineni, procedura de angajare a fost simplificată, astfel că aceştia se pot angaja fără permis de muncă.

RAISA DOGARU director Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă: „Avem în  industria textilă, industria  automotive e cel mai mare deficit, diferiţi asamblori, servicii, sectorul HoReCa, transport, industria prelucratoare, ingineri, manageri. Este o varietate mare de locuri de muncă, aşa că persoanele din Ucraina pot să apeleze la angajatori în teritoriu. În primul rând trebuie să analizam ce profesii au refugiaţii, să îi putem să îi corelăm cu cererea de pe piaţa muncii. Şi să vedem unde ar putea să se angajeze.”

Unii refugiaţi au început deja să analizeze ofertele, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă şi vor lua viaţa de la capăt.

RAISA DOGARU director Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă: „Sunt cazuri cand se adresează la nivel naţional, pe mine mă sună, eu sunt tot în anumite grupuri, direcţionez, am plasat un comunicat pe site-ul instituţiei că persoanele se pot adresa. Iată de exemplu, m-a sunat pe mine personal o persoană el este jurist, tată a doi copii. A spus că vrea să se angajeze, chiar dacă nu în calitate de jurist, orice şi i-am propus să vină, să îi arătăm ofertele.”

Autorităţile se aşteaptă la un număr mare de solicitări în săptămânile următoare. Deocamdată, mulţi refugiaţi sunt derutaţi şi nu ştiu foarte bine unde să se adreseze sau de ce facilităţi beneficiază.

PETRU CHICU proprietar restaurant: „Uitaţi-vă, că de luni până în prezent, în ziua de azi nu am primit niciun apel, din partea refugiaţilor referitor la joburile pe care le-am oferit, ca bucătar, cu un băcătar destul de flexibil, cu mâncare inclusă, cu un salariu normal, adică ce este pe piaţă, 500, 600 de lei pe zi.”

Refugiaţii ucraineni care sunt în căutatea unui loc de muncă pot găsi mai multe informaţii pe site-ul: http://anofm.md
sau pot să apeleze gratuit numărul de telefon  
080001000.

Potrivit Biroului Migraţie şi Azil, de la începutul războiului ruso-ucrainean, au solicitat azil în Republica Moldova peste 1900 de persoane, dintre care peste 1100 sunt cetăţeni ucraineni.