Unicele şcoli din R. Moldova care pregătesc specialişti în domeniul apicol şi cel de producere a pomuşoarelor invită absolvenţii la studii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unicele şcoli din R. Moldova care pregătesc specialişti în domeniul apicol şi cel de producere a pomuşoarelor invită absolvenţii la studii

Recent, şcolile profesionale din Bubuieci şi din Nisporeni, unicele din Republica Moldova care pregătesc meseriaşi pentru sectorul apicol şi cel de producere a pomuşoarelor, au demarat procesul de înscriere a elevilor pentru anul de învăţământ 2019-2020. Şcolile afirmă că tinerii ar trebui să fie interesaţi de astfel de meserii, în situaţia în care domeniile respective au o creştere constantă în ultimii ani, iar tot mai multe exemple de afaceri dezvoltate confirmă profitabilitatea acestora.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistraţi oficial 7300 de apicultori. Un apicultor deţine în medie 32 de familii de albini. În perioada 2006-2018, volumul producţiei de miere a crescut de circa 10 ori. În acelaşi timp, din 2013 până în 2018 suprafaţa plantată cu pomuşoare în ţară a crescut cu 3-4% anual, de la 1000 la 4000 de hectare. Conform unor estimări, în Republica Moldova activează circa 800 de producători de pomuşoare.

Şcoala Profesională din comuna Bubuieci a rămas unica şcoala profesională care pregăteşte meseriaşi pentru sectorul apicol. Pentru a corespunde cerinţelor apicultorilor, şcoala, cu ajutorul asistenţei USAID, şi-a dotat sălile şi atelierele de studiu cu cele mai performante echipamente folosite la moment de apicultorii profesionişti din Moldova. Zinaida Sajin, directoarea Şcolii Profesionale Bubuieci, afirmă că meseriaşii în apicultură sunt la mare căutare în situaţia în care un apicultor care are cel puţin 100 de stupi deja are nevoie de ajutor în prisaca sa. Totodată, absolvenţii şcolii, dotaţi cu cunoştinţe şi abilităţi, îşi pot deschide propriile afaceri, fiind zeci de exemple ale absolvenţilor şcolii care au astăzi propriile prisăci, a mai adăugat directoarea.

Şcoala Profesională din oraşul Nisporeni va lansa pentru prima dată în Republica Moldova un program de studiere a meseriei de cultivator de pomuşoare. Acest domeniu, care înregistrează ascensiune rapidă în ultimii ani, se confruntă cu lipsa muncitorilor calificaţi, lucru pe care îl confirmă Asociaţia Pomuşoarele Moldovei. Pentru a asigura pregătirea cultivatorilor de pomuşoare, şcoala a fost dotată cu echipamente oferite de USAID.
Perioada de studiere a meseriei de apicultor şi de cultivator de pomuşoare durează doi ani, iar pe parcursul acestei perioade elevii sunt asiguraţi cu cămin, bursă şi alimentaţie.
Similare
RECOMANDĂRI