Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un student din Chişinău lucrează la o proteză controlată mental

Un student din Chişinău lucrează la o proteză de braţ funcţională dar accesibilă ca preţ. Vladislav Kovalskii a scos o parte din piesele braţului artificial la o imprimantă 3D. Celelalte sunt componente electronice refolosite. Tânărul este student în anul patru la Universitatea Tehnică din Chişinău, iar pentru lucrarea de licenţă pregăteşte o versiune avansată a acestei proteze. 

La numai 22 de ani, Vladislav Kovalskii a reuşit să construiască o mână artificială, ce poate fi dirijată mental. Tânărul a cheltuit 400 de dolari pentru componentele protezei, cele mai multe dintre ele fiind reutilizate, pentru a face economie.
 
Proteza funcţionează doar împreună cu o brăţară electronică ce se montează pe mână, preia impulsurile de la muşchi şi le transmite, cu precizie, degetelor.
 
Tânărul îşi doreşte ca invenţia lui să fie accesibilă pentru cât mai multe persoane care au nevoie de o astfel de proteză, aşa că preţul va fi de cel mult 2.000 de dolari.
 
Între timp, pentru diploma de licenţă, Vladislav lucrează la o versiune îmbunătăţită a acestei proteze.
 
Vladislav Kovalskii a primit o medalie de aur, la expoziţia Infoinvent, şi o diplomă din partea Asociaţia Române pentru Tehnologii Neconvenţionale din Sibiu.
Similare
RECOMANDĂRI