SOCIAL

Un restaurant deschis de trei basarabeni tocmai în China a primit de curând al doilea platou Michelin

Un restaurant deschis de trei basarabeni tocmai în China a primit de curând al doilea platou Michelin. Distincţia se acordă celor mai bune localuri din lume, care respectă stardardele de calitate şi au specialităţi culinare savuroase. Pe lângă bucătaria europeană, în restaurantul basarabenilor se mai serveşte zeamă, plăcinte sau sarmale. Vinurile tradiţionale sunt nelipsite de pe mesele clienţilor.

Restaurantul a fost deschis în 2017, în oraşul chinez Guangzhou. A fost la început într-un spaţiu mic, dar pentru că a devenit tot mai popular, s-a mutat în inima oraşului. În restaurantul basarabenilor sunt servite specialităţi din bucătăria europeană, dar şi mâncare tradiţională.

IGOR GANEA, co-proprietar restaurant: „Nu ne-am aşteptat ca zeama să aibă un asemenea succes. Mulţi dintre clienţii noştri veneau şi cereau porţie dublă. În restaurantul nostru puteţi încerca şi mămăligă, sarmale, o bucată din sufletul basarabean”.

EUGEN RUDOI, co-proprietar restaurant: „Experimentăm cu plăcinte, mici. Am avut de toate, doar nu stăm pe loc. Legat de specialităţile moldoveneşti, am primit doar feedback-uri pozitive. A fost o surpriză pentru noi. Dar pot să vă zic că sunt foarte multe legături între bucătării, în general. Poţi găsi diverse denumiri de bucate, dar ca esenţă poţi să găseşti peste tot ceea ce pregătim noi în Moldova. Şi asta e foarte interesant să descoperi”.

Uimiţi la început, bucătarii chinezi ai restaurantului au învăţat destul de repede să pregătească şi mâncarea moldovenească.

IGOR GANEA, co-proprietar restaurant: „I-am învăţat pe bucătarii chinezi să gătească şi în stil european şi basarabean. Au învăţat să facă şi plăcinte. Ei pot, se străduiesc, le place. Prima oară când au făcut aluatul pentru plăcinte, sarmalele, au rămas uimiţi, dar s-au obişnuit”.

Alături de specialităţile culinare stau şi vinurile din Republica Moldova.

EUGEN RUDOI, co-proprietar restaurant: „China, cu trei ani în urmă nu ştia de vinurile moldoveneşti. Nu neapărat că nu ştiau, dar preferau ceva ce este mai cunoscut -  Franţa, Australia, Italia. 90 la sută dintre ei nici nu ştiu unde este Moldova. Pentru ei este o surpriză să descopere că Moldova are o istorie a vinificaţiei adâncă. Şi sunt curioşi să încerce ceva nou”.

În 2019, restaurantul a obţinut recunoaşterea internaţională şi a primit primul platou de la Michelin, premiu care este oferit localurilor care respectă şi menţin standardele de calitate. 

EUGEN RUDOI, co-proprietar restaurant: „Înţelegi că ceea ce ai făcut este recunoscut şi asta te încălzeşte foarte mult. Şi îţi dă puteri pentru a merge mai departe”.

IGOR GANEA, co-proprietar restaurant: „Atunci când deschizi ghidul Michelin şi acolo scrie – Vă rugăm, încercaţi zeama moldovenească. Desigur că aceasta ne motivează”.

Ca multe alte afaceri, şi localurile publice au avut probleme în perioada pandemiei, mai ales în China unde restricţiile au fost foarte dure.

EUGEN RUDOI, co-proprietar restaurant: „A fost greu, dar aturotităţile chineze fac absolut totul pentru a stopa pandemia şi a fi capabili să lucrăm. Cu urcuşuri şi coborâşuri pot să zic că am trecut peste pandemie. Deocamdată China este semi închisă pentru străini, adică pentru turişti. Probabil că la anul va fi şi mai bine”.

IGOR GANEA, co-proprietar restaurant: „Sunt bucuros că am avut pandemie. Desigur că financiar este destul de dureros, dar în ceea ce priveşte experienţa, noi am devenit mult mai puternici”.

Încurajaţi de success, cei trei basarabeni îşi propun să deschidă şi în alte oraşe din China restaurante similare.