Un program pentru minorii sub vârsta răspunderii penale va fi pilotat în următoarele şase luni în R. Moldova
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

Un program pentru minorii sub vârsta răspunderii penale va fi pilotat în următoarele şase luni în R. Moldova

În Republica Moldova, în următoarele şase luni, va fi pilotat un program destinat minorilor care nu au împlinit vârsta răspunderii penale, de 14-18 ani, şi au fost eliberaţi de la ispăşirea pedepsei, fiind obligaţi să participe la un program probaţional cu caracter educativ. Programul a fost creat de Inspectoratul Naţional de Probaţiune, Asociaţia pentru Justiţie Penală Participativă şi Direcţia Naţională de Probaţiune de la Bucureşti, în cadrul cooperării sectoriale dintre ministerele justiţiei din cele două ţări.

Programul are două componente: educaţia moral-civică a minorului şi formarea vocaţională, se anunţă într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei. Programul probaţional este o alternativă la detenţie şi reprezintă o oportunitate de a asigura reeducarea şi resocializarea copiilor care au comis fapte penale mai puţin grave, fiind exclusă interacţiunea acestora cu sistemul de justiţie penală.

În Republica Moldova activează 42 de birouri de probaţiune. În 2017, peste 20 de mii de persoane au fost eliberate de pedeapsa penală, iar în privinţa lor au fost impuse obligaţiuni sau restricţii, au fost supravegheate şi asistate, numărul lor fiind în creştere în fiecare an.
Similare
RECOMANDĂRI