Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un prânz cald pentru un suflet uitat. Este motto-ul viu al unor activităţi de binefacere ale voluntarilor Misiunii Sociale "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei

Un prânz cald pentru un suflet uitat. Este motto-ul viu al unor activităţi de binefacere ale voluntarilor Misiunii Sociale "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei. De 12 ani, au grijă să le aducă zilnic bătrânilor din Chişinău masa de prânz acasă. Nu au renunţat să facă acest lucru nici în perioada pandemiei.

Zeci de porţii calde pentru bătrânii săraci sunt pregătite de o voluntară a Misiunii Diaconia.

După ce au fost pregătite, bucatele sunt încărcate în maşină şi duse direct la uşa blocurilor în care lcouiesc bătrânii nevoiaşi.
(AMBIANŢĂ!!!) cand sunt încărcate în maşinină

Zilnic, la orele amiezii, maşina Misiunii Sociale "Diaconia" este aşteptată de zeci de bătrâni. Îmbrăcaţi modest, cu paşi domoli, fac coadă pentru a se mai alina că au parte de un prânz cald, oferit gratuit de voluntari.

Mâncarea oferită gratis este ca o mană cerească pentru mulţi nevoiaşi.

Olga Ciobanu are 73 de ani şi a fost profesor de limbă rusă. Şi-a petrecut mai bine de 30 de ani din viaţă în şcoală, dar a ajuns să trăiască la limita sărăciei. Prânzul de la Misiunea Diaconia este unul dintre cele mai aşteptate momente ale zilei.

OLGA CIOBANU, pensionară: „Am o pensie de 1800 de lei şi nu-mi ajunge pentru nimic. Doar pentru încălzire îmi vine factura de 1700 de lei. Doar pentru o lună e 1700 de lei şi plus factura pentru apă, gaz, lumină. Iată am venit să iau două porţii. E drept că le primesc o dată pe săptămână şi sunt foarte gustoase”.

Până la pandemie, voluntarii de la Diaconia împărţeau zilnic, mâncare bătrânilor. Acum însă, fac acest lucru doar o dată pe săptămână.

ADRIAN AGAPI, preot: Pe ultima sută de metri când a început pandemia noi am colectat adresele lor şi numerele de telefoane. Ne-am făcut un traseu şi în diferite zile ale săptămânii noi le ducem mâncare şi plus la asta o parte din beneficiarii care sunt le duceam pungi alimentare, dar în parteneriat cu  Direcţia Socială a adăugat şi de acolo bătrăni nevoiaşi”.

Cantina socială există doar din donaţii, iar voluntarii îi îndeamnă pe toţi doritorii să-i susţină pe bătrâni. De aceea, şi în acest an Misiunea Socială "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei a lansat campania de Paşti "Masa Bucuriei".

OLEG PARASCHIV, secretar general Misiunea Socială "Diaconia": „În majoritatea supermarketurilor din Chişinău şi din ţară vor fi instalate boxe, unde oamenii vor avea posibiliatatea să doneze produse alimentare neperisabile, care pot servi o masa caldă pentru bătrânii din mai multe servicii sociale pe parcusrul întregului an. Nu vom avea traditional voluntarii care să îndemne cumpărătorii să doneze produse, pentru că nu vrem să expunem riscului, dar ne vom strădui că pe parcusul lunii iunii să avem o campanie de informare cum pot dona”.

La ultima ediţie a campaniei, în 2019, au fost implicaţi peste o mie de voluntari şi au fost colectate în jur de 50 de tone de alimente în sprijinul oamenilor nevoiaşi. Datorită acestor ajutoare, Misiunea Diaconia şi partenerii ei sociali au reuşit să ofere zilnic mese calde nevoiaşilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI