Un pod care leagă satul Hârbovăţ de Proteagailovca a fost reparat cu sprijinul Uniunii Europene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un pod care leagă satul Hârbovăţ de Proteagailovca a fost reparat cu sprijinul Uniunii Europene

Un pod care leagă satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, şi Proteagailovca, o suburbie a oraşului Bender, a fost construit din fonduri europene. Acesta risca să se prăbuşească, iar oamenii îşi puneau viaţa în pericol de câte ori îl traversau.

Podul nu a fost reparat în ultimii 40 de ani. Acesta este un punct de legătură directă între cele două sate şi singura cale de acces pentru maşinile de mare tonaj care transportă, la Chişinău, producţia de la Fabrica avicolă din Hârbovăţ, unde muncesc sute de oameni de pe ambele maluri.

Pentru că problema se agrava, autorităţile locale au identificat încă în anul 2011 resurse pentru elaborarea proiectului tehnic de reconstrucţie a podului, iar în anii următori au apelat la mai multe fonduri naţionale şi internaţionale pentru a găsi bani ca să realizeze proiectul.

Soluţia a venit din partea Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD. Datorită finanţării oferite de UE, în valoare de peste 2,9 milioane de lei, podul a fost reconstruit din temelie, iar o porţiune de drum adiacent, cu lungimea totală de 500 de metri - reparată capital. Lucrările de reconstrucţie au început în anul 2016 şi au fost finalizate în decurs de câteva luni. În lunile următoare, locuitorii satului Hârbovăţ, împreună cu cei din Proteagailovca, planifică să sădească o fâşie de copaci pe terenul aferent podului.

Podul de la Hârbovăţ este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanţat de Uniunea Europeană „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai societăţii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor şi îmbunătăţirii infrastructurii sociale.
 
Similare
RECOMANDĂRI