SOCIAL

Un muzeu care aminteşte de istoria românilor din nordul Bucovinei va fi deschis în regiunea Cernăuţi

În comuna Voloca din regiunea Cernăuţi va fi inaugurată o casă-muzeu, cu obiecte tradiţionale vechi, care amintesc de istoria românilor din nordul Bucovinei. Până acum, au fost colectate şi restaurate peste 3 mii de exponate. Construcţia muzeului a început în luna aprilie, iar autorităţile locale speră că până la sfârşitul anului, muzeul va fi deschis pentru vizitatori.

În urmă cu 5 ani, doi localnici din satul Voloca au început să colecţioneze obiecte tradiţionale vechi pe care le-au depozitat în fosta casă parohială din localitate. Clădirea este veche şi mică. Aşa că sătenii, au cerut primăriei să construiască una nouă.  

VASILE PALAMARIUC, preşedinte, Asociaţia "Tradiţii Naţionale Bucovinene" : „Colectez lucrurile vechi de când mă ţin minte, de mic copil. Au ajuns timpuri când aceste lucruri vechi nu mai încap nici la mine în casă, nici în pod şi e nevoie de un spaţiu mai mare. Am peste 3 mii de exponate şi ele merită ca să fie păstrate pentru urmaşii noştri.”

IONICĂ SEMENIUC, localnic, satul Voloca: „Cu unealta asta îl oblojea la cap, a doua persoană nu mai avea postă să intre în casă. Are peste 100 de ani.”

Satul Voloca este populat în special de etnici români, iar autorităţile locale au salutat din start ideea de a construi acest muzeu. Primăria a suportat toate cheltuielile.  

VALENTIN GLOPINA, primar, comuna Voloca, Cernăuţi: „Să fie o sală de expoziţie, fiecare din comuna noastră şi oaspeţi să poată vedea cum am trăit noi. Începând de la războaiele de ţesut, la hainele de pânză şi până la modern.”

Agenţia de Cooperare Internaţională şi Dezvoltare din România a donat muzeului un televizor.

CEZAR CĂTĂLIN MARIN, director adjunct, Agenţia RoAid, MAE din România: „În momentul în care vorbim şi de presă şi patrimonii culturale, sunt cheltuieli eligibile  Noi am avut foarte multe proiecte implementate în Ucraina.”

IRINA LOREDANA STĂNCULESCU, Consul General al României la Cernăuţi: „Ne bucurăm să vedem cât comunitatea românească se bucură de ajutorul primit din partea României. Suntem alături de ei şi ne bucurăm că au astfel de iniţiative.”

Unele lucrări de construcţie întârzie din cauza pandemiei de Covid-19, dar autorităţile locale se arată încrezătoare că peste 2 luni, muzeul va fi deschis pentru vizitatori.