SOCIAL

Un medic epidemiolog a declarat că nivelul de acceptare a vaccinului anti-COVID-19 în Republica Moldova, este de puţin peste 30%

Un medic epidemiolog a declarat, în cadrul unei transmisiuni pe Internet, realizată de UNICEF Moldova, că nivelul de acceptare a vaccinului anti-COVID-19, în rândul cetăţenilor Republicii Moldova, este de puţin peste 30 la sută. Datele au fost centralizate în urma unui sondaj, iar medicul crede că poate exista o anumită marjă de eroare, dar care ar fi destul de mică.

Specialiştii îndeamnă cetăţenii să aibă încredere în vaccinul anti-COVID-19, pentru că acesta este aprobat în urma studiilor clinice la nivel international. Medicul epidemiolog Alexei Ceban spune că informaţiile sigure trebuie să vină doar de la lucrătorii medicali.

„S-au făcut câteva sondaje şi au venit nişte rezultate nu prea îmbucurătoare pentru noi. Acceptanţa ar cădea sub 50%, chiar conform unui studiu este de 31 la sută. Încercăm acum maxim posibil să creştem acceptanţa populaţiei, dar prima sursă veridică sunt lucrătorii medicali”, a spus ALEXEI CEBAN, medic epidemiolog.

Medicul epidemiolog a spus că procentul reacţiilor adverse, în urma vaccinului, este de sub 1%. Toate trec rapid şi nu necesită tratament.

„Întotdeauna e mai bine să ne vaccinăm şi să înţelegem că practic prevenim infecţia COVID-19, dar chiar dacă vaccinul nu are o eficienţă de sută la sută are o eficienţă împotriva complicaţiilor severe, a formelor grave. Odată fiind vaccinat şansele de a face astfel de forme este minimă”, a spus ALEXEI CEBAN, medic epidemiolog.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a introdus pe lista de utilizare, în urgenţe, şi pentru platforma Covax, încă două vaccinuri anti-COVID-19. Este vorba de două versiuni ale vaccinului Astra Zeneca, produse de Coreea şi India.

Şi Republica Moldova face parte din platforma Covax, prin intermediul căreia, în această lună, ar trebui să ajungă primele doze de vaccin. Prima categorie de persoane admise pentru vaccinare, conform planului, sunt lucrătorii medicali, prioritar cei din secţiile de Reanimare şi COVID-19.

În etapa a doua, vor fi imunizate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani şi cele cu boli cornice. În a treia etapă, vaccinul va fi administrat în rândul populaţiei generale. Până atunci, autorităţile speră că va creşte gradul de conştientizare şi acceptare a vaccinului.