Un inspector de mediu din Cantemir, în conflict de interese cu soţia sa
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Un inspector de mediu din Cantemir, în conflict de interese cu soţia sa

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către şeful Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Cantemir a Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.

Potrivit actului de constatare, în iulie 2019, subiectul vizat ar fi participat în mod direct în cadrul unui control, desfăşurat la o firmă în care soţia sa avea calitatea de administrator şi asociat unic.

Această firmă, care este specializată în producerea unui tip de combustibil din biomasă solidă, ar fi solicitat anterior de la Agenţia de Mediu o autorizaţie pentru emisia poluanţilor în atmosferă.

Pentru a elibera această autorizaţie, Autoritatea de mediu a solicitat Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Cantemir efectuarea unui controlul de către specialiştii instituţiei. În acest context, şeful Inspecţiei a luat decizia de a participa la acest control, în pofida faptului că firma era administrată de soţia sa, semnând astfel procesul verbal prin care s-a realizat inspecţia în cadrul firmei.

Ca urmare a acestor acţiuni, inspectorul de integritate a stabilit că – subiectul vizat a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, deoarece nu a declarat conflictul de interese real în care s-a aflat la organul ierarhic superior, rezultat din relaţia cu persoana apropiată (soţia) şi nu a aşteptat soluţionarea acestuia, conform prevederilor legale.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va fi sesizat organul competent pe numele acestuia în vederea încetării raporturilor de muncă ori de serviciu în cadrul Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Cantemir.

Subiectul vizat riscă să nu mai deţină o funcţie publică sau de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani, urmând să fei înscris şi în Registrul Interdicţiilor al ANI. 
Similare
RECOMANDĂRI