Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un iarmaroc tradiţional, cu produse ecologice, a fost organizat azi în Parcul Valea Trandafirilor din Chişinău

Un iarmaroc tradiţional, cu produse ecologice, a fost organizat azi în Parcul Valea Trandafirilor din Chişinău. Cei 120 de participanţi au venit cu de toate: caşcaval, produse de patiserie şi chiar dulceaţă din ardei iute. Organizatorii şi-au propus să ajute producătorii autohtoni dar mai ales să încurajeze cetăţenii să ducă un mod sănătos de viaţă.

IarmarEco se organizează traditional la sfârşitul lunii septembrie. Aici îşi dau întâlnire cumpărătorii care apreciază marfa producătorilor locali, dar şi cei ce promovează reutilizarea obiectelor din gospodărie.

CLARA ABDULA participant: „Ce se întâmplă la free shop, e ca un mic bazar improvizat, autonom în care  lumea aduce lucruri din casă, care nu le mai trebuie haine ,accesorii şi ca să nu stea pur şi simplu într-un colţ de dulap, noi le expunem şi oricine îşi ia dupa necesităţi, absolut gratuit”.

Unul dintre pionerii antreprenoriatului social este Igor Hîncu, un producător de jucării din lemn.

IGOR HÎNCU antreprenor. „Sunt jocuri care să îii stimuleze pe copii, să îi scoată din zona de confort şi să îi provoace la gândire, la creativitate şi să îi provoace la o dezvoltare armonioasă. -Dar sunt mai scumpe un pic jucăriile dumneavoastă? -Nu, noi suntem anteprenori sociali şi misiunea noastră este să oferim fiecărui copil din Moldova să aibă cel puţin o jucărie educativă din lemn”.

Şi pentru că de la un iarmaroc nu pot lipsi alimentele, producătorii au adus preparate inedite create după reţete speciale.

LIVIA TITICA, producător: „Noi nu utilizăm alţi conservanţi, fără fum şi fără sulfaţi şi fără zahăr desigur..-Văd că aveţi şi măceş şi alte plante? -Da, noi ne axăm pe modul sănătos de viaţă”.

THIERRY ERNST, producător: „Noi avem două feluri de caşcaval de capră şi de vacă. Caşcavalul nostu e caşcaval maturat este din tehnologie fraceză.-Ce face caşcavaul vostru mai deosebit? -Noi îl facem cu lapte de capră şie mai gustos. Acesta e tommete, este extraordinar, are o aromă, noi cumpărăm lapte din sat”.

Cumpărătorii au profitat de ocazie şi şi-au umplut sacoşele.

SINCRON AINA IDRISOVA organizator: „IarmareEco nu este un iarmaroc obişnuit, este un motiv pentru a strânge comunitatea cre are un mod de viaţă mai ecologic, mai sustenabil, dar şi prin acest eveniment noi promovăm antreprenoriatul social şi întreprinderile sociale care acum se dezvoltă în Moldova în zonele rurale şi în Chişinău la fel. Şi aici au oportunitatea sa prezinte, să vanda produisele sale”.

La Iarmarocul Eco, aflat la a 9-a ediţi, s-au putut face degustări şi au fost organizate master-class-uri şi ateliere de creaţie.
Similare
RECOMANDĂRI