Un grup de contrabandă cu ţigări, condus de un cetăţean din Republica Moldova, a fost destructurat de poliţiştii români
Vizualizari:

Un grup de contrabandă cu ţigări, condus de un cetăţean din Republica Moldova, a fost destructurat de poliţiştii români

Un grup infracţional specializat în contrabandă cu ţigări a fost destructurat în urma percheziţiilor desfăşurate în cadrul operaţiunii DIICOT "Ziua Z". Peste 20 de persoane sunt cercetate în acest caz, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

"În perioada noiembrie 2016 - mai 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup, care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări din Republica Moldova. Există indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupări infracţionale care acţiona în mod constant şi ofensiv pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin achiziţionarea de cantităţi însemnate de ţigarete de la cetăţeni din Republica Moldova şi, ulterior, introducerea lor ilegală în ţară, peste râul Prut. Gruparea le colecta, transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct, în scopul obţinerii de beneficii financiare", precizează sursa citată de Agerpres.

Au fost identificaţi membrii grupului infracţional organizat, format din cetăţeni români şi din Republica Moldova - aproximativ 20 de persoane.

Coordonatorul grupului era un bărbat din Republica Moldova, responsabil cu achiziţionarea cantităţilor de ţigări şi organizarea trecerii acestora peste râul Prut. Nivelul al doilea era constituit din trei cetăţeni români, care le distribuiau mai departe pe piaţa neagră din judeţul Iaşi, iar nivelul al treilea era reprezentat de un alt cetăţean responsabil cu asigurarea traseelor de deplasare prin efectuarea de verificări în vederea depistării eventualelor patrule de poliţie, care ar fi putut pune în pericol succesul operaţiunilor de preluare şi transport a cantităţilor de ţigări provenite din contrabandă.

Nivelul al patrulea era constituit din opt persoane, din România şi Republica Moldova, care acţionau pentru organizarea şi comiterea actelor de contrabandă, iar nivelul al cincilea era constituit din nouă persoane, care primeau coletele cu ţigări după ce erau trecute peste râul Prut şi le transportau către beneficiari, precizează sursa citată.

În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, a fost confiscată cantitatea de 651.740 ţigarete, în valoare totală de aproximativ 488.805 lei.

În data de 16 mai, poliţişti de frontieră au desfăşurat 12 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, fiind identificate persoanele suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate 7.940 ţigarete (397 pachete cu ţigarete), de diferite mărci, în valoare totală de 5.955 lei (1.278 euro), diferite sume de bani (21.400 lei, 230 euro, 112 dolari), 13 telefoane mobile de diferite mărci, 10 cartele SIM, 2 carduri stocare memorie, cutii cu petarde, patru autovehicule în valoare totală de 102.054 lei (36.100 euro), precum şi diferite înscrisuri utile cauzei.

În prezent, 24 persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată. Totodată, faţă de patru membri ai grupării, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile.
 
Similare
RECOMANDĂRI