Un grup de autori şi interpreţi au solicitat premierului Maia Sandu demiterea directoarei AGEPI, Lilia Bolocan
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Un grup de autori şi interpreţi au solicitat premierului Maia Sandu demiterea directoarei AGEPI, Lilia Bolocan

Autori, interpreţi şi alţi titulari de drepturi de la Asociaţia Naţională „Copyright” declară că sunt „captivi ai cercului vicios al corupţiei”. Aceştia au solicitat premierului Maia Sandu, în cadrul unei coferinţe de presă la IPN, ca Lilia Bolocan să fie demisă din funcţia de director al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

Compozitorul Leon Ştirbu a dat citire unei declaraţii aprobate la Adunarea Generală a asociaţiei, în care se menţionează că directorul AGEPI, Lilia Bolocan, acţionează în mod vădit în detrimentul autorilor, interpreţilor şi a altor titulari de drepturi. „Asta este contrar funcţiei directe de protejare, de protecţie de către AGEPI, a proprietăţii intelectuale prevăzute de lege”, se menţionează în declaraţie.

Semnatarii susţin că Lilia Bolocan a ajuns să ceară „prin ameninţări şi şantaj” de la Asociaţia „Copyright” renunţarea la o acţiune judecătorească cu un agent economic care nu dorea să achite autorilor şi interpreţilor remuneraţia prevăzută de lege.

În declaraţie se mai precizează că Asociaţia a refuzat să acţioneze în detrimentul drepturilor şi intereselor titularilor de drepturi, iar la scurt timp i-a fost retrasă autorizaţia de colectare a remuneraţiei compensatorie, pe care o achită persoanele fizice şi juridice care produc sau importă echipament şi suporturi materiale utilizate pentru reproducerea operelor publicate legal.

Reprezentanţii „Copyright” solicită conducerii Republicii Moldova înlocuirea Liliei Bolocan cu un profesionist în domeniu, „care să readucă activitatea AGEPI în cadrul legal şi profesionist, în interesul titularilor de drepturi de autor şi conexe”.

Asociaţia Naţională „Copyright” este o organizaţie de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi drepturilor conexe din Republica Moldova, înregistrată în 2004. Conform statutului, Asociaţia are ca activitate principală gestiunea pe principii colective a  drepturilor patrimoniale de autor şi conexe, relatează IPN.
Similare
RECOMANDĂRI