Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un grup de activişti a organizat un marş paşnic pentru a atrage atenţia asupra problemelor mediului

Aproape jumătate din speciile de insecte sunt ameninţate cu dispariţia. O balenă moartă, cu 22 de kilograme de plastic în stomac a fost descoperită pe o plajă din Italia. Sunt doar câteva dintre titlurile ştirilor din ultimele săptămâni, care au mobilizat un grup de activişti din Chişinău să organizeze un marş paşnic, pentru a trage un semnal de alarmă referitor la problemele mediului.

„Vrem schimbări de atitudine, nu schimbări climatice”, „Nu avem planeta B”. Cu aceste mesaje au mers tinerii spre sediul Primăriei Chişinău pentru a protesta. Ei îndeamnă, astfel, autorităţile să ia măsuri pentru a preveni încălzirea globală şi alte efecte negative în urma poluării mediului.
 
Tinerii au pregătit şi trei revendicări pe care le-au expus în faţa Primăriei.
 
„Noi am pregătit pancarte, am pregătit steaguri, aici puteţi vedea clepsidra, ceea ce înseamnă că noi nu mai avem timp şi trebuie să acţionăm. Noi avem trei revendicări: prima este acţiuni concrete, a doua elaborarea şi implimentarea de politici la nivel local şi al treia crearea unui consiliu cetăţenesc, unde noi, cetăţenii, putem să contribuim la elaborarea proiectelor şi politicilor”, a declarat Eugen Camencic, activist civic.
 
„Este vorba despre mai multe probleme: poluarea aerului din cauza că în Chişinău sunt foarte multe automobile. A doua problemă ar fi calitatea apei care, de asemenea, se află la un nivel foarte scăzut, poluarea pământului, din cauză că nu sunt sortate deşeurile, mai ales în ceea ce priveşte plasticul şi deşeurile electronice, pentru că nu se reciclează”, a spus Vladimir Ternavschi, profesor de educaţie fizică, activist.
 
Mâine activiştii vor organiza un flashmob şi vor distribui, gratuit, în preajma supermarketurilor, pungi eco, din fibră vegetală, încurajând astfel oamenii să nu mai cumpere pungi din plastic.
Similare
RECOMANDĂRI