SOCIAL

Un fermier din Olăneşti a cumpărat prima linie de calibrare a cireşelor din ţară

În Republica Moldova se face agricultură performantă! În sudul ţării mai sunt cireşe în copaci, gata sa fie culese şi exportate în lumea mare. Noutatea este că toate vor trece printr-o linie de calibrare şi sortare, singurul echipament de acest gen din Republica Moldova. Utilajul a costat circa 2,5 milioane de lei. O treime din sumă a fost acoperita prin proiectul USAID.

Este începutul lunii iulie, perioada când sunt numai bune de cules cireşele din cel mai târziu soi, numite Regina. La livada din satul Olăneşti, recoltarea este în toi.
 
Ion Tulei este proprietarul livezii de cireşe care se întinde pe o suprafaţă de 18 hectare. A adus copacii in 2015, din Olanda. După patru ani, se mândreşte cu o roadă bogată.
  
Ciresele, una mai frumoasa decât alta, nu sunt culese la nimereală.
 
Pentru că la această livadă se face agricultură performantă, înainte de recoltare, se ia în considerare atât culoarea, cât şi mărimea fructelor.

Din acest an, întreprinderea dispune de o linie de sortare şi calibrare. Este o cerinţă pe piaţa Uniunii Europene, lucru ce va duce şi la majorarea preţului cu 15%.
 
În Republica Moldova, anual se planează 300 de livezi noi de cireşe. Astfel, a sporit şi volumul exporturilor. Dacă în 2010 erau trimise peste hotare 1.700 de tone, în 2018 am depăşit 10 mii de tone de cireşe exportate.