Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un copil de 6 ani din Soroca îşi uimeşte profesorii datorită capacităţilor sale intelectuale

Un copil din satul Vădeni, raionul Soroca îşi uimeşte profesorii datorită capacităţilor sale intelectuale. Abia a împlinit şase ani, dar a mers la şcoală şi a devenit din prima zi cel mai bun elev din clasă. Spre deosebire de colegii lui mai mari, citeşte, scrie şi face cu uşurinţă calcule matematice mult mai complicate decât cele prevăzute pentru clasa întâi. Acum pedagogii urmează să decidă dacă-l pot trece direct în clasa a doua.

Radmin Ceban este cel mai mic elev din clasă şi în timp ce colegii săi învaţă alfabetul, el citeşte poveştile lui Ion Creangă. A învăţat literele demult, aşa că se descurcă foarte uşor la şcoală. Îi place să facă şi calcule, şi aşteaptă cu nerăbdare fiecare lecţie de matematică. Ştie tabla înmulţirii şi rezolvă cu uşurinţă exerciţii prevăzute pentru elevii din clasele mai mari.

Radmin Ceban spune că nu-l mai interesează jucăriile. Se consideră deja mare, aşa că le-a schimbat pe cărţi, caiete şi pixuri. E pasionat şi de studierea limbilor străine, iar cu ajutorul aplicaţiilor de pe telefonul mobil, a învăţat să desluşească singur sensul cuvintelor în engleză şi rusă.

RADMIN CEBAN, elev: „Eu acasă, am zis că tare am vrut să învaţ de la şase ani. Eu la şcoală cu cărţile.”

Şi-a uimit învăţătoarea cu abilităţile lui deosebite, demonstrând că poate face faţă cu uşurinţă oricăror sarcini. Totuşi, e încă prea mic pentru a se obişnui rapid cu viaţa de şcolar.

LILIA HRIPLIVII, învăţătoare: „Am trecut la lecţia de matematică am observant că fiecare filă este observată în carte, ce face Ramir, rezolvă exerciţii, văzând tipul exerciţiilor mi-am dat seama că este intelectual dezvoltat mult mai mult decât copii de clasa întâi. Am propus să-l testăm, el cunoştinţe are dar nu are abilităţi de sta în bancă, nu cunoaşte regulile şcolii, asta noi cu timpul.”

Mama băiatului e nespus de mândră că are un copil pasionat de carte şi-l încurajează să progreseze.

ANGELA CEBAN, mamă: „L-am descoperit la vârsta de un an şi jumătate, a început singur să citească să răsfoiască cărţi, imi spunea de care. ABC, pentru matematică a cerut şi cu timpul tot voia şi mai mult.”

Profesorii spun că în curând, Radmin Ceban ar putea fi trecut direct în clasa a doua, însă mai întîi trebuie să se deprindă cu regulile de la şcoală.
Similare
RECOMANDĂRI