SOCIAL

Un convoi umanitar format din 12 camionete ale Reţelei naţionale a Băncilor pentru Alimente din România a ajuns la Chişinău

Un convoi umanitar format din douăsprezece camionete ale Reţelei naţionale a Băncilor pentru Alimente din România a ajuns la Chişinău. Produsele alimentare au fost donate Băncii pentru Alimente din Republica Moldova şi urmează a fi distribuite refugiaţilor ucraineni.

De la începutul războiului ruso-ucrainean, Banca de Alimente din Republica Moldova face faţă tot mai greu numeroaselor solicitări de sprijin din partea organizaţiilor partenere care ajută mii de refugiaţi.

OLEG PARASCHIV  director Banca de Alimente Moldova: „De la declanşarea conflictului a venit un lot de ajutoare de la Patriarhia Română şi din a treia zi am fost pe teren cu sprijinul de primă necesitate. În aceste trei săptămâni am reuşit să sprijinim peste 4 mii de oameni în peste 30 de centre.”

În sprijinul Băncii pentru Alimente din Republica Moldova a venit astăzi şi Reţeaua Băncilor pentru Alimente din România.  12 camionete şi autoturisme din nouă regiuni, au adus noaptea trecută 12.670 de kilograme de produse de primă necesitate.

GABRIELA VEREŞ preşedinte Banca pentru Alimente, Oradea: „Prima oară am venit în Republica Moldova cu ajutoare. Până acum am trimis ajutor direct în Ucraina. Am adus în special  cereale, căci am înţeles că nu prea aveţi şi că se mănâncă atât moldovenii cât şi ucrainenii mănâncă multe feluri de cereale combinate. Am adus foarte multe aşternuturi."    

GABRIEL SESCU  preşedinte, Federaţia Băncilor pentru Alimente din România:  „Am adus alimente cu valoare mai mare, alimente pentru copii: lapte praf, produse pentru copii până la 2 ani dar şi alimente de bază. Sunt produse pe care le-am colectat pe plan naţional. "

Cele 12 tone de bunuri vor ajunge la centrele de plasament deschise pe teritoriul R. Moldova dar şi la famiile care găzduiesc refugiaţi ucraineni.

OLEG PARASCHIV  director, Banca de Alimente Moldova: „Este un număr foarte mare de persoane care au fost primite cu generozitate de familiile moldovenilor şi ne vom strădui, prin intermediul autorităţilor locale, să ajungem şi la aceste familii. Cu capacităţile pe care le avem şi nevoia care este le vom distribuite într-o săptămână, maxim două. Şi sperăm cu ajutorul partenerilor de la Bănca pentru Alimente din România să continuăm acest sprijin."

Este primul convoi umanitar al Reţelei Băncilor pentru Alimente din România sosit la Chişinău. În scurt timp vor urma şi alte donaţii.

GABRIELA VEREŞ preşedinte Banca pentru Alimente, Oradea: „Avem pregătit în momentul caesta în România un tir de alimente care să vină aici cu alimente de bază, conserve. Este esenţial să facem asta, dacă noi nu ne ajutăn unii pe alţii cine o să ne ajute."

GABRIEL SESCU  preşedinte, Federaţia Băncilor de Alimente din România: „Intenţia noastră este să aducem cantităţi mai mari fie colectate în România, fie prin filiera de la nivel european.  Din păcate ne-am confruntat cu timp de aşteptare destul de mare la vamă, am pierdut şase ore în frontieră. Ceea ce nu este normal. Vrem să ajutăm dar sperăm că autorităţile să pună umărul şi să găsească câteva soluţii ca ajutoarele umanitare să nu stea în frontieră mai mult de o oră."

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în Republica Moldova au intrat aproape jumătate de milion de refugiaţi. În prezent, pe teritoriul Republici Moldova se află peste 100 de mii de refugiaţi ucraineni, jumătate dintre aceştia sunt copii.