SOCIAL

Un bucătar român din Cernăuţi se poate lăuda că a cucerit multe capete încoronate cu bucatele sale

Un bucătar român, din Cernăuţi, se poate lăuda că a cucerit multe capete încoronate cu bucatele sale delicioase. După ce a muncit la familia nobiliara din Portugalia şi a obţinut o mulţime de premii la concursurile internaţionale, bucătarul s-a întors acasă. Deşi era pandemie, el a riscat şi a deschis un restaurant iar localul este astăzi unul dintre cele mai apreciate din regiune.

Valentin Scurtu din satul Prisăcăreni, regiunea Cernăuţi, provine dintr-o familie de bucătari. Străbunica lui a fost bucătăreasă la un cunoscut boier pe nume Grigorcea, de pe Valea Siretului. Şi bunica dar şi mama lui şi-au dedicat întreaga viaţă acestei profesii.

VALENTIN SCURTU, bucătar: „Când bunica mea a văzut că eu mă duc pe calea bucătăriei, mi-a spus aşa: Valentin, toată viaţa o să stai în picioare. Dar i-am spus că toţi stăm în picioare toată viaţa noastră. Nu e nimic straşnic, i-am spus. Ea însă mi-a spus însă că vei fi cu burta plină şi la călduţ toată viaţa ta. Aşa mi-o spus ea mie”.

La 20 de ani, Valentin a plecat în Portugalia şi 3 ani a învăţat cum să devină bucătar. Apoi a călcat pe urmele strămoşilor – străbunica a gătit pentru boieri, iar el pentru capete încoronate.

VALENTIN SCURTU, bucătar: „Ultimii 10 ani am avut ocazia să muncesc la Vice Împăratul Portugaliei, în centrul Lisabonei, într-o casă regală, într-un castel din secolul XVI”.

În Portugalia, Valentin Scurtu şi-a creat o carieră de succes şi tot acolo şi-a întemeiat o familie. După 14 ani de stat străinătate, el a decis să revină acasă. În plină pandemiei, Valentin a deschis un restaurant în oraşul Hliboca şi prepară oaspeţilor bucate tradiţionale bucovinene, dar şi din bucătăria tradiţională italiană şi portugheză.

VALENTIN SCURTU, bucătar: „Facem nişte salate, avem nişte supe tradiţionale, chiar şi o ciorbă Rădăuţeană facem fără probleme şi o ciorbă de burtă”.

Valentin Scurtu a fost desemnat cel mai bun bucătar-şef din Ucraina. Românul din Cernăuţi spune că îşi doreşte acum să deschidă un restaurant cu bucate tradiţionale româneşti şi ucrainene la Bucureşti.