Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un aparat de ultrasonografie modern va fi procurat de Spitalului Clinic Municipal de Copii nr. 1 cu banii Guvernului Japoniei

Guvernul japonez dă o mână de ajutor pentru dotarea spitalelor din Republica Moldova cu tehnică de ultimă generaţie. Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1 din Chişinău va putea folosi, curând, un aparat de sonografie , cumpărat din bani japonezi.

Aparatul vechi are un termen de exploatare depăşit, se strică des şi, din această cauză, nu e de mare folos medicilor pentru stabilirea unor diagnostice precise. 
 
Actualul aparat de ultrasonagrafie, care poate deservi zilnic câte 15 mici pacienţi, a fost instalat la Spitalul Clinic Municipal de Copii numărul 1, în 2010. Starea tehnică a acestuia nu este tocmai satisfăcătoare. În ultimii ani, defecţiunile au fost, aproape, la ordinea zilei.
 
„Termenul de exploatare este depăşit, ne serveşte dar oricum este nevoie de un nou aparat ecograf pentru a obţien imagini mai bune”, a declarat ANA ZOLTEA, medic
 
Medicii spun că, în unele situaţii, stabilirea diagnosticului exact poate fi dificilă, fara ajutorul aparatelor performante.
 
„La ecografia cardială nu avem dopler continuu şi nu putem aprecia presiunile în cavităţile cordului şi nu putem aprecia gradul de hipertensiune pulmonară”, a spus Ana Zoltea.
 
Totuşi, peste câteva luni, administraţia spitalului va putea procura un nou aparat de utrasonografie, datorită guvernului nipon care a oferit astăzi 57 de mii de dolari, fonduri nerambursabile pentru acest proiect.
 
Asistenţa tehnică la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 este cel de-al şaptelea proiect de finanţare aprobat de Ministerul Afacerilor externe al Japoniei pentru anul 2019. Guvernul nipon s-a angajat, încă din 2008, să doteze 67 spitale din Republica Moldova cu tehnica necesară.
 
„Sunt bucuros că atât pacienţii cât şi medicii sunt mulţumiţi de îmbunătăţirea serviciilor medicale după implementarea proiectului”, a spus Excelenţa Sa MASANOBU ZOSHII, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova
 
În timp ce guvernul Republicii Moldova nu dispune de banii pentru dotarea spitalelor cu aparatele atât de necesare, oficialii din sănătate nu pot decât să mulţumească pentru fiecare astfel de proiect şi să aştepte şi alţi parteneri care să dea o mână de ajutor la îmbunătăţirea sistemului medical. 
 
„Vreau să aduc sincere mulţumiri poporului nipon şi sper foarte mult ca copii din Republica Moldova să aibă acces la act medical de calitate”, a precizat VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale
 
Similare
RECOMANDĂRI