Un adolescent din Chişinău a murit din cauza complicaţiilor provocate de gripă
Sursa foto:Romania libera Vizualizari:

Un adolescent din Chişinău a murit din cauza complicaţiilor provocate de gripă

Un adolescent de 17 ani, domiciliat temporar în municipiul Chişinău, a decedat ieri din cauza complicaţiilor provocate de gripă. Acesta a fost internat cu o zi mai devreme la Spitalul pentru Copii ”V. Ignatenco” din capitală în stare foarte gravă.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, decesul s-a înregistrat pe 13.02.2018. Adolescentul de 17 ani, domiciliat temporar în Chişinău, s-a adresat la Serviciul Medicină de Urgenţă, pe 12.02.2018. Starea de sănătate a fost apreciată extrem de gravă cu semne de şoc toxico – bacterian, febră 38,3 C.

Acesta a fost transportat la IMSP SCMC ”V.Ignatenco”. În pofida tuturor măsurilor luate, starea copilului s-a agravat şi a fost stabilită moartea biologică. Rezultatul examenului virusologic la materialul biologic prelevat a atestat prezenţa ARN-ului a virusului gripal B.

În ultimele săptămâni, în laboratorul Infecţii Virale din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică au fost investigate 482 de probe de la persoane cu infecţii respiratorii virale acute şi simptome compatibile cu gripă, dintre care: la 31 persoane a fost confirmat prezenţa virusului gripal de tip B, la 4 persoane a virusului gripal de tip A(H1N1) şi la 163 de persoane a virusurilor non-gripale (Coronavirus, Adenovirus, Bocavirus, Rhinovirus, etc).

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi complicaţiilor acestora, medicii au mai multe recomandări: evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor de serviciu, de studii şi la domiciliu. La apariţia primelor simptome de răceală, cetăţenii sunt rugaţi să se adreseze imediat la medicul de familie.

Conform datelor Flu News Europe, în ultima săptămână, activitatea gripală de intensitate foarte înaltă a fost înregistrată în Albania, Finlanda şi Luxemburg, de intensitate înaltă în Irlanda, Kosovo, Suedia şi Elveţia. În 26 ţări a fost raportată o activitate gripală de nivel mediu (inclusiv România), iar în alte 13 ţări – nivel scăzut (inclusiv Republica Moldova şi Ucraina). În această perioadă au fost identificate ambele tipuri de virusuri gripale A şi B.

 

Similare
RECOMANDĂRI