SOCIAL

UE a finanţat renovarea Casei de cultură din satul Carmanova, din regiunea transnistreană

post-img

După o lungă perioadă de timp, locuitorii satului Carmanova din stânga Nistrului au sărbătorit hramul în Casa de cultură. Edificiul a fost renovat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, oferit prin Programul „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Şi colective artistice de pe malul drept al Nistrului au participat la sărbătoare.

Uniunea Europeană a alocat fonduri în valoare de 150.795 de euro pentru renovarea clădirii. Aceasta a fost construită în 1970 şi nu a fost reparată niciodată. În anii nouăzeci, sistemul de încălzire s-a deteriorat complet. Pentru prima dată în 28 de ani, în sezonul rece, sărbătorile vor fi organizate în condiţii adecvate.
 
„Satul Carmanova a fost fondat acum 200 de ani de nemţi, în mare parte din Germania şi Franţa (Alsacia), precum şi de familii din Polonia şi Ungaria. Primul nume al localităţii este Neudorf. Renovarea casei de cultură în acest sat are o însemnătate deosebită pentru Uniunea Europeană şi statele membre: este un simbol al istoriei comune cu acest teritoriu şi localnicii săi, şi o dovadă a faptului că această istorie comună continuă zi de zi, inclusiv prin efortul de a îmbunătăţi condiţiile pentru populaţia locală”, a declarat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
 
Edificiul a fost conectat la reţele de apeduct, canalizare şi este dotat cu un sistem modern de încălzire. „Datorită temperaturii constante, picturile, costumele şi alte articole sunt păstrate în condiţii adecvate. Avem zece echipe de creaţie. Lucrăm în tehnicile kinusayga, „sandart”, şi multe altele. Cercurile de dans, canto, dar şi concertele se vor desfăşura în condiţii confortabile”, afirmă Natalia Stoian, şefa Casei de cultură.
 
„Am invitat şi colective artistice de pe malul drept al Nistrului. Ne dorim să extindem cooperarea cu ei. Datorită noilor condiţii a devenit posibil”, notează Natalia Stoian.
 
„Nu contează pe ce mal al Nistrului trăim, avem aceleaşi vise şi aceleaşi probleme”, afirmă Maria Balaban, locuitoarea satului Doroţcaia, raionul Dubăsari. Ea a venit la concert împreună cu un colectiv artistic.
 
Şi localnicii sunt mulţumiţi de renovare. „Nu-mi fac griji pentru copilul meu. Conducătorii artistici sunt oameni minunaţi. E caldă şi plăcut aici”, spune VitalieKolomeţ, tatăl unei fete de 9 ani. Marina, fiica sa, frecventează cercul de pictură.
 
Casa de cultură din Carmanova este unul dintre  cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanţat de Uniunea Europeană „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea lor în proiecte comune.