SOCIAL

Ucrainenii care s-au refugiat în Cernăuţi, au primit ajutoare din partea Patriarhiei Române şi misiunii Sociale Diaconia de la Chişinău

Ucrainenii care s-au refugiat în Cernăuţi, au primit ajutoare din partea Patriarhiei Române şi misiunii Sociale Diaconia de la Chişinău. Este vorba despre, 12 tone de produse alimentare, de igienă, dar şi de chituri de cazare. Donaţiile sunt mai mult decât binevenite atât pentru sutele de refugiaţi din estul Ucrainei, dar şi pentru românii din nordul Bucovinei, pentru care viaţa devine tot mai grea din cauza războiului.

Cele 12 tone de produse alimentare şi de igienă au fost transportate cu un convoi special de maşini organizat de Patriarhia Română împreună cu Federaţia Filantropia din Bucureşti.

CIPRIAN ION IONIŢĂ, consilier patriarhal, Preşedintele Federaţiei "Filantropia" din Bucureşti: „Patriarhia româna, împreună cu feraţia Filantropia, prin platforma ajută cu bucurie am realizat acest transport de 12 tone de alimente, produse iginico-sanitare, dar şi chituri de cazare atât pentru refugiaţi  ucraineni, dar şi comunităţile româneşti din Ucraina.”

 Cu un ajutor important a venit şi Misiunea Socială Diaconia din Chişinău, care e o asociaţie a Mitropoliei Basarabiei. De la începutul războiului, Diaconia a donat prin intermediul partenerilor externi peste 9 tone de produse alimentare.

IGOR BELEI directorul Misiunii Sociale Diaconia: „Am avut o primă donaţie pentru colegii noştri de la Asociaţia Junimea din Cernăuţi, Diaconia împreună cu Banca de Alimente a livrat şi de această dată o cantitate importantă de orez, dar şi alte produse venite de la donatorii din străinătate este al 3-lea transportpe care îl avem în Ucraina, celelalte le-am avut în regiunea Odessa şi aceste ajutoare vor continua atât cât va fi necesar.”

De donaţii se vor bucura refugiaţii ucraineni adăpostiţi în Cernăuţi, precum şi parohiile româneşti din Cupca, Ciudei, Buda-Mică şi Valeni. De ajutor va beneficia şi biserica  "Înălţarea Domnului" din Suburbia Horecea.

PAVEL PAVLENCO,  parohul Bisericii româneşti "Înălţarea Domnului" din Cernăuţi: „La tristeţia pe care o avem, totodată, avem şi mici bucurii, pentru că necazul în care ne aflăm noi, nu suntem singuri îl împărtăşeşte cu noi o lume întreagă. Vreau să le aduc mulţumire preoţilor, protopopilor, bunilor creştini, s-au adunat, s-au organizat şi au adus aceste ajutoare, aici, la noi la Cernăuţi.”

În regiunea Cernăuţi s-au adăpostit peste 180 de mii de ucraineni din Kiev şi din alte oraşe ucrainene care au avut de suferit de pe urma războiului.