SOCIAL

Turist, pentru o zi, la complexul „Orheiul Vechi”: Ambasadorul SUA în Republica Moldova a făcut plăcinte tradiţionale şi murături

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, s-a simţit ca un adevărat gospodar basarabean. A îmbrăcat şorţul şi a făcut plăcinte cu vişine, după o reţeta tradiţională si a pus castraveţi la murat. A gustat si din alte bunătăţi şi a rămas impresionat de tradiţiile gastronomice ale Republicii Moldova. Totul în cadrul unei vizite la complexul „Orheiul Vechi”, pentru evaluarea rezultatelor investiţiilor guvernului american în această zonă.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, împreună cu asistentul administratorului USAID, Brock Bierman, au fost turişti, pentru o zi, la rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”, aflat în lista celor mai vizitate obiective turistice ale Republicii Moldova. Vizita a început cu un master-class de preparare a bucatelor tradiţionale după reţetele transmise din generaţie în generaţie. Oficialii americani au învăţat chiar de la femeile din sat secretele preparării plăcintelor pe vatră.
 
„Este pentru prima dată pentru mine”, a menţionat Excelenţa Sa Dereck J. Hogan.

Şi pentru că toate gospodinele sunt în febra pregătirii conservelor pentru iarnă, oficialii americani le-au ajutat să pregătească câteva borcane cu castraveţi muraţi.
 
„Aveţi nişte tradiţii minunate, a fost încântător să particip la procesul de pregătire. Aşteptăm să fie gata şi plăcintele”, afirmă ambasadorul SUA în Republica Moldova.
 
„Cred că aceste tradiţii au fost păstrate de sute de ani, de multe generaţii”, a spus Brock Bierman, asistentul administratorului USAID.
 
Începând cu anul 2012, Guvernul SUA a susţinut dezvoltarea industriei turismului, desfăşurând activităţi pentru promovarea rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Până acum, 27 de pensiuni rurale au beneficiat de granturi, iar asistenţa financiară le-a permis diversificarea serviciilor turistice, astfel încât să se alinieze la standardele occidentale.
 
„Este un sector minunat în care am investit de mai bine de 20 de ani. Combinaţia între agricultură şi turism este ceva extrem de popular în multe ţări, se numeşte agro-turism. USAID a investit în această locaţie. Acesta este un exemplu minunat despre felul în care aţi putea avea oaspeţi din toate ţările: Japonia, Germania, SUA, pentru a savura din cultură, din bucatele moldoveneşti”, este de părere Excelenţa Sa Dereck J. Hogan.
 
„Prima mea vizită aici a fost în 2006, aşa că e absolut uimitor să văd cât de mult s-au schimbat spre bine lucrurile de atunci”, subliniază asistentul administratorului USAID.
 
Cu sprijinul oferit de americani, s-au îmbunătăţite condiţiile si, în acest fel, numărul turiştilor s-a dublat la pensiunile din regiune.
 
„Noi prin toate camerele avem sobe, dar este foarte complicat să menţii temperatura constantă iarna, aşa că ei ne-au dat un grant de 20 de mii de dolari, prin care ne-au montat un sistem de încălzire, care menţine căldura mai stabilă şi aşa este mai real ca să avem turişti şi iarna. Promovarea turismului rural, avem o susţinere enormă, nu avem de la nimeni aşa de mult precum avem de la USAID”, susţine Anatolie Botnaru, director pensiune turistică.
 
Experienţa turistică a oficialilor americani la Butuceni este trăită zilnic de turiştii care vizitează Republica Moldova şi îşi doresc să descopere tradiţiile locale, gastronomia naţională şi viaţa de la sat. Anul trecut ţara a fost vizitată de 160 de mii de turişti.