SOCIAL

Trei sate din raionul Hânceşti vor crea un sistem modern de gestionare a deşeurilor

post-img

Locuitorii din satele Cărpineni, Mingir şi Negrea, raionul Hânceşti, vor avea, până la finele anului, un sistem modern de gestionare a deşeurilor. Realizarea acestuia este posibilă datorită Guvernului Elveţiei care oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor cu implicarea originarilor plecaţi, în cadrul Proiectului “Migraţie şi Dezvoltare Locală”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

“În prezent pe teritoriul localităţilor Negrea, Cărpineni şi Mingir sunt atestate 40 de gunoişti neautorizate, care poluează apele freatice de suprafaţă  şi apele bazinului râului Lăpuşniţa.  Ca urmare a acestui proiect, vom reorganiza întreprinderea “Cărpineni Servicii” în serviciu intercomunitar  de evacuare şi depozitare a deşeurilor. Totodată, localităţile amintite vor fi dotate cu tomberoane pentru colectarea deşeurilor,  cu autospecială cu mecanism de presare hidraulică şi încărcare automată. Ulterior avem planuri şi mai mari, ce prevăd construcţia unei gunoişti autorizate, având deja susţinerea partenerilor din Ucraina în cadrul programului de vecinătate sprijinit de Uniunea Europeană”, a relatat Ion Cărpineanu, primarul satului Cărpineni, solicitat de MOLDPRES.

Bugetul total al proiectului este de circa 298,2  mii de dolari. Din această sumă trei mii de dolari este contribuţia migranţilor, colectată prin crowdfunding. Peste 33 mii de dolari constituie contribuţia administraţiei publice locale, 20,6 mii de dolari va investi Consiliul raional Hânceşti. Greul cheltuielilor va reveni grantului Guvernului Elveţiei, în sumă de 50 de mii de dolari, şi contribuţiei Uniunii Europene în valoare de 191 mii de dolari.

"Acest proiect este cu adevărat inedit şi necesar oamenilor. Este vorba de un model inovativ prin care mai multe localităţi identifică o problemă comună şi îşi unesc eforturile pentru a o soluţiona, inclusiv, cu suportul migranţilor”, a declarat Radu Danii, coordonator de proiecte la Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în R. Moldova.

Proiectul Migraţie şi dezvoltare locală este parte a unei intervenţii multianuale a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în domeniul migraţiei şi dezvoltării şi este implementat în perioada 2015 – 2018 în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autorităţile publice locale, organizaţiile nonguvernamentale locale, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţii originari din comunităţile-ţintă. Bugetul proiectului pentru 2018 constituie aproximativ 1,3 milioane de dolari. În total, 40 de sate şi oraşe de pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt parte a proiectului (25 în etapa I şi 15 în etapa II).