SOCIAL

Trei persoane de la Institutul Mamei şi Copilului au fost concediate

post-img

Şase persoane au fost sancţionate în urma anchetei interne desfăşurate de Institutul Mamei şi Copilului (IMC) şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale privind cazul femeii care a avortat singură în veceu, trei au fost concediaţi.

Este vorba despre şeful Secţiei ginecologie, moaşa principală a secţiei, asistenta medicală de gardă, care au fost concediaţi; medicul de gardă şi directorul Centrului Perinatal, care s-au ales cu mustrare aspră, precum şi directorul IMC, Sergiu Gladun, care s-a ales cu mustrare.

Membrii comisiei de anchetă susţin că nu au reuşit să discute cu pacienta în perioada anchetei, întrucât aceasta „nu se află în ţară şi legătura era foarte proastă”.

Preşedintele Comisiei de specialitate a MSMPS în domeniul obstetricii şi ginecologiei, Iurie Dondiuc, a menţionat că avortul a fost necesar după ce ultrasonografia efectuată a demonstrat că fătul, care avea 19-20 de săptămâni, suferea de mai multe anomalii de dezvoltare – malformaţii ale organelor interne (inimă, creier) şi prezenţa unui hidrops: 

„Pacienta a dat acordul la întreruperea sarcinii şi a fost iniţiată procedura. Aceasta nu este atât de simplă, este necesar de provocat contracţiile uterine, care duc la expulsia produsului de concepţie din organismul feminin”.

Cât ţine de preparatul de întrerupere a sarcinii „Medabon” care i-a fost administrat tinerei, Dondiuc şi-a exprimat regretul că pacienta a fost nevoită să procure medicamentul, în condiţiile în care instituţia dispune de produsele medicamentoase folosite în asemenea cazuri. Potrivit lui, medicul curant şi cel responsabil de dirijarea secţiei au motivat prin faptul că secţia nu este asigurată constant cu aceste medicamente, însă numărul pacienţilor este mult prea mare, prin urmare pacienţii ar trebui să cumpere uneori medicamentele. Dondiuc mai spune că în asemenea cazuri sunt folosite cel mai des „Mifepriston” şi „Misoprostol”.

„Medicul curant a considerat, din experienţa lui, că acest complex („Medabon” n. red.) este mai efectiv, dar acest lucru nu e confirmat, este o încălcare destul de serioasă. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”, a precizat preşedintele Comisiei.

Directorul IMC, Sergiu Gladun, a declarat că pacienta a primit o prescripţie verbală, nu în formă de reţetă. Aceasta ar fi procurat „Medabon” de la o farmacie din afara IMC. Gladun a subliniat că farmacia urmează să fie sancţionată pentru eliberarea produsului fără prescripţie medicală.

Amintim că o tânără de 19 ani a scris într-un grup închis d pe Facebook despre experienţa îngrozitoare pe care a trăit-o la Institutul Mamei şi Copilului. Femeia a acuzat responsabilii de la IMC că nu i-ar fi acordat ajutor şi că a fost nevoită să avorteze în veceul instituţiei.