SOCIAL

Trei muzicieni din R. Moldova, care au concertat în oraşul Wuhan din China, unde a apărut coronavirusul, au fost plasaţi în carantină

Autorităţile sanitare din Republica Moldova par foarte relaxate în faţa ameninţării pe care o prezintă noul coronavirus, ce face ravagii în China şi îngrijorează întreaga planetă. La frontiere, inclusiv pe aeroportul Chişinău, nu s-au luat, deocamdată, niciun fel de măsuri speciale, şi nu s-au cumpărat teste de depistare a coronavirusului ucigaş.

După ce au fost criticată de presă pentru lipsa oricăror măsuri de prevenire a intrării noului coronavirus în ţară, conducerea Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică a ţinut astăzi o conferinţă de presă. Oficialii au început prin a dezminţi unele informaţii apărute pe un site de… umor.

NICOLAE FURTUNĂ, director interimar, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: „Au apărut informaţii false că deja există cazuri de boală în Republica Moldova, că există riscul de introducere a virsului prin intermediul unui lot de peşte importat din ţara asiatică”.
 
Conducerea agenţiei a continuat, apoi, să ofere ziariştilor informaţii pe care oricine le poate găsi în presa internaţională.
 
NICOLAE FURTUNĂ, director interimar, ANSP: „În  lume relevă faptul că avem confirmate 614 cazuri cu noul tip coronavirus, cei mai mulţi sunt în China”.
 
Întrebaţi ce măsuri concrete au luat pentru a evita răspândirea noului coronavirus şi în Republica Moldova, oficialii au ocolit întrebările jurnaliştilor. La insistenţa presei, directorul agenţiei a recunoscut, în cele din urmă, că nu au fost cumpărate teste de depistare a virusului mortal, spunând că sunt prea scumpe şi că ar fi o investiţie inutilă, pentru că nu avem pacienţi infectaţi. Asta deşi cele mai multe ţări au cumpărat astfel de teste, la câteva zile după declanşarea epidemiei în China.
 
„- Se duce proba la Berlin şi Moldova nu e cazul să aibă testul.

- Cât timp durează până apar rezultatele ?

- Depinde că în zonă nu s-a făcut nici o probă oameni buni. Nu ştiu, e vorba de o zi două”.
 
Mai mult, directorul interimar a părut să fie deranjat şi de faptul că populaţia aşteaptă măsuri din partea Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică
 
NICOLAE FURTUNĂ: „Am văzut în presă că toată lumea aşteaptă să se întâmple ceva, dar nimeni nu spune ce şi nu ştiu de ce toţi se focusează doar pe Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. Diferite verigi din sistemul de sănătate îşi au competenţele lor”.
 
Responsabilii ne-au mai spus că, la frontiere, măsurile de depistare a persoanelor bolnave rămân aceleaşi ca şi până acum, asta deşi vorbim despre o ameninţare de tip nou.
 
Basarabenii care călătoresc în ţările unde a fost confirmat virusul o fac pe propriul risc, iar dacă la întoarcere prezintă simptomele specifice îmbolnăvirii, trebuie să se adreseze medicului de familie, mai spune conducerea Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Asta în timp ce, în alte ţări, călătorii care vin din zonele unde se manifestă epidemia sunt duşi în locuri special amenajate şi consultaţi de medici îmbrăcaţi în echipamente complete de protecţie. În Republica Moldova, această procedură ar fi, se pare, o încălcare a drepturilor omului.
 
Între timp, trei muzicieni din Republica Moldova, care au concertat alături din Filarmonica Banatul şi de alte filarmonici din România în oraşul Wuhan din China, unde a apărut coronavirusul ucigaş, au fost plasaţi în carantină. Doi dintre ei rămân, în continuare, sub monitorizarea medicilor români, iar unul a fost trimis acasă, pentru că este sănătos.