Trei funcţionari riscă până la 10 ani de închisoare pentru corupţie şi fals în acte publice
Sursa foto:digi24.ro Vizualizari:

Trei funcţionari riscă până la 10 ani de închisoare pentru corupţie şi fals în acte publice

Trei funcţionari publici se vor prezenta pe banca acuzaţilor pentru acţiuni coruptibile, care au permis eschivarea anumitor cetăţeni de la obligaţiunea îndeplinirii serviciului militar în termen. Printre suspecţi se numără: şeful Secţiei Administrativ Militare Ciocana din cadrul Centrului Militar Chişinău, specialistul superior al Serviciului mobilizare şi medicul-specialist din cadrul aceleiaşi unităţi.

Procuratura Anticorupţie anunţă că a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a celor trei în judecată.
 
Cei trei au fost reţinuţi în noiembrie 2017. În urma investigaţiilor s-a stabilit că, persoanele publice din cadrul Centrului Militar al municipiului Chişinău favorizau, contra plată, cetăţeni ai Republicii Moldova care nu îndeplineau serviciul militar în termen. Totodată, ei asigurau eliberarea actelor de evidenţă militară fictive, prin aplicarea unor scheme de corupţie.
 
În acest scop a fost pusă la cale o schemă de pretindere a mijloacelor financiare de la persoanele care intenţionau să obţină livret militar, însă fără a îndeplini serviciul militar în termen. Inculpaţii solicitau de la beneficiari anumite sume de bani, cu taxă flexibilă, asigurându-le amânarea neîntemeiată de încorporare prin manipularea documentelor de evidenţă, eliberându-le livrete militare ce nu corespundeau adevărului sau declararea acestora ca inapţi pentru serviciul militar.
 
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupere pasivă şi activă, dar şi de fals în acte publice, inculpaţii riscă până la 10 ani de închisoare, cu amendă de până la 400 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.
 
Totodată, aceştia vor fi obligaţi să achite cheltuieli judiciare în sumă de 25 de mii de lei.
Similare