SOCIAL

Trei centre din Republica Moldova oferă susţinere victimelor torturii

post-img

În cadrul proiectului „Împreună spunem NU torturii în R. Moldova: societatea civilă împotriva torturii”, implementat din decembrie anul trecut cu susţinerea financiară a UE, au fost deschise trei centre de asistenţă juridică, psihologică şi de reabilitare a victimelor torturii. Proiectul a fost implementat de Institutul pentru Democraţie din Comrat, în parteneriat cu Centrul Media din Tiraspol şi Institutul Naţional al Femeilor din Chişinău.

Centrele îşi desfăşoară activitatea la Chişinău (str. Bucureşti,71), Comrat (str. Tretiecova 21/3) şi Tiraspol (str. Şevcenco 12/12). În prima jumătate de an, pentru asistenţă în cele trei centre au apelat peste 400 de persoane, inclusiv 183 de victime ale torturii. Proiectul prevede şi alte activităţi, precum seminare pentru angajaţii sistemului penitenciar, dar şi pentru deţinuţi, privind inadmisibilitatea aplicării torturii şi relelor tratamente. De asemenea, este în desfăşurare şi o campanie de informare, a spus Andrei Borşevski, director de proiect.

Preşedintele Institutului pentru Democraţie, Andrei Borşevski, director de proiect, a menţionat într-o conferinţă de presă la IPN că tortura este în continuare răspândită în Republica Moldova. Potrivit datelor Procuraturii Generale, în anul 2017 organele procuraturii au examinat 639 de plângeri în care a fost sesizată aplicarea relelor tratamente. Cifra este mai mare decât un an mai devreme, când au fost depuse 622 de plângeri. În 2017, ca urmare a examinării plângerilor respective, în instanţele de judecată au fost expediate 34 de cauze penale, ca rezultat fiind pronunţate 20 de decizii de condamnare a 25 de persoane găsite vinovate.

Reprezentanta Institutul Naţional al Femeilor, Nonna Mihalcean, coordonator de proiect la Chişinău, a comunicat că 80% dintre adresări sunt din partea familiilor victimelor torturii. Persoanele reclamă condiţii inumane de detenţie, alimentaţie insuficientă în închisori, acces limitat la informaţie, dar şi cazuri de violenţă între deţinuţi. „Trauma psihologică pe care o aduce tortura nu are graniţe. Această traumă rămâne în conştiinţă pentru mult timp şi lasă amprente puternice asupra dezvoltării personalităţii victimei. La centru  avem şi cazuri de adresări de la victime care au fost supuse torturii cu mulţi ani în urmă. Am avut şi cazul unei victime care a fost torturată acum 15 ani”, a menţionat Nonna Mihalcean. Activista a mai spus că este foarte important ca fiecare victimă să beneficieze de reabilitare deoarece acest lucru le permite să treacă peste starea de anxietate şi neîncredere pe care o au.

Preşedintele Centrului Media din Tiraspol, Luiza Doroşenco, coordonator de proiect pentru regiunea transnistreană, a spus că până acum au fost organizate 155 de consultaţii psihologice şi 48 de consultaţii juridice. Şi în cazul centrului de la Tiraspol, cele mai multe adresări vin de la rudele victimelor. Acestea reclamă situaţii de tortură în penitenciare sau rele tratamente în instituţiile de psihiatrie.

Managerul Programului Justiţie şi Drepturile Omului al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Eduard Pesendorfer, a menţionat că drepturile omului reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană. Eduard Pesendorfer a mai adăugat că obiectivul proiectului este lupta împotriva aplicării torturii şi relelor tratamente, dar şi acordarea ajutorului calificat în reabilitarea victimelor, transmite IPN.