Trei angajaţi ai Filarmonicii Naţionale, daţi pe mâna justiţiei pentru încălcarea regulilor de protecţie împotriva incendiilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trei angajaţi ai Filarmonicii Naţionale, daţi pe mâna justiţiei pentru încălcarea regulilor de protecţie împotriva incendiilor

Trei angajaţi ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” vor compărea pe banca acuzaţilor pentru ”încălcarea regulilor de protecţie contra incendiilor”. Procuratura municipiului Chişinău, Oficiul Centru a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată dosarul de învinuire a celor trei, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit rechizitoriului, la 24 septembrie 2020, fiind obligat să ia toate măsurile necesare pentru protecţia securităţii, inclusiv prevenirea riscurilor profesionale, inginerul-şef, care prin cumul era şi inginer pentru protecţia muncii, a dat indicaţii tehnicianului superior şi subalternului acestuia să execute lucrări de curăţenie în încăperea blocului sanitar nr.1, precum şi tăierea ţevilor din oţel.

Fără a supraveghea lucrările cu polizorul concomitent cu efectuarea altor lucrări de reparaţie, construcţie şi montaj, a fost admis contactul particulelor din oţel incandescente cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere a locului efectuării tăierii, producându-se incendiul, care s-a extins şi a cuprins toată clădirea.


Prin urmare, întreg edificiul - obiect arhitectural cu statut de protecţie, estimat la 5,3  milioane de lei, a fost distrus. La fel, în urma incendiului au fost afectate şi spaţiile aflate în aceeaşi clădire, închiriate de un agent economic, acesta fiind prejudiciat cu 3,5 milioane de lei.

Potrivit concluziilor din Raportul de expertiză judiciară din 24.11.2020: „Incendiul a început în încăperea blocului sanitar nr.1, în colţul îndepărtat din stânga de la intrare şi apoi, prin sistemul de ventilare, s-a răspândit spre încăperile adiacente (holurile blocului administrativ, sala mare, sala mică ş.a.). Cauza nemijlocită a incendiului produs, a fost contactarea particulelor din oţel incandescente, generate la procesul de secţionare a ţevilor din oţel cu utilizarea polizorului unghiular, cu materialele arzătoare din nemijlocita apropiere. Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor stipulate în documentul normativ (pct. 490 RT DSE 1.01-2005) la efectuarea lucrărilor de tăiere a ţevilor din oţel în încăperea în care erau prezente materiale arzătoare, putea să furnizeze formarea sursei de aprindere a incendiului.”

Inculpaţii sunt cercetaţi în libertate. Fiind audiaţi de procurori, aceştia nu-şi recunosc vina.


Pentru această infracţiune, norma penală prevede amendă sau închisoare de până la 2 ani.
Similare
RECOMANDĂRI